Fotbal International

Wikipedia: 2021 este anul cu cele mai multe decese pe teren din istoria fotbalului

Pagina Wikipedia dedicată deceselor din fotbalul profesionist arată că anul 2021 a adunat până acum 17 sportivi care au murit pe teren. Acesta este cel mai mare număr din istoria fotbalului.

Lista din 2021 are 17 fotbaliști decedați, doar unul din cauza unei accidentări, restul fiind morți subite sau constate la scurt timp după un colaps pe teren. Vârstele fotbaliștilor decedați variază între 17 și 54 de ani.

Lista din 2021 este cel puțin dublă ca număr față de anii anteriori, cu excepția lui 2013. Și de patru sau cinci ori mai mare față de majoritatea anilor.

Cei 17 fotbaliști decedați sunt doar o mică parte dintre toți sportivii din lume care au suferit anul acesta probleme cardiace importante sau fatale, așa cum se poate vedea în imaginile de mai jos. Acestea nu includ cazul care a șocat Australia, al Ciennei Knowles, sportiva de 19 practicantă de echitație care a suferit multiple cheaguri de sânge după vaccinarea anticovid. Ea nu a dorit să se vaccineze, dar a făcut-o din cauza presiunii restricțiilor sociale, urmând ca acum să aibă nevoie de o perioadă de 6-12 luni de recuperare.

Acest lucru nu înseamă că imaginile de mai jos includ doar sportivi care au fost vaccinați. Despre unii se cunoștea această informație, despre alții nu, iar alții nu fuseseră vaccinați - în această ultimă categorie intrând și celebrul caz al lui Eriksen de la EURO 2020.


Compilation of Athletes Suffering Cardiac Arrest - powered by sovren.media

În 2019 și 2020 fuseseră doar trei fotbaliști morți pe teren. În 2018, patru - dintre care doar doi din cauza cardiace.

2017 înregistrase șapte decese (dintre care unul cauzat de o accidentare), iar în 2016 fuseseră opt, dintre care șapte suspecați de cauze cardiace.

Anul 2013 avusese până acum cele mai multe decese de pe teren, zece la număr, dintre care nouă subite și unul din cauza unei accidentări.

Lista este destul de completă, în ea figurând și mai multe nume din România, precum Michael Klein, Cătălin Hîldan, dar și Patrick Ekeng - toți foști jucători ai lui Dinamo, precum și Ștefan Vrăbiouru (Astra Ploiești) sau alți foști jucători de la noi din țară mai puțin cunoscuți, Constantin Tabarcea, Ferenc Biro, Alin Paicu, Alexandru Iatan sau Daniel Orbeanu.



Wikipedia: 2021 este anul cu cele mai multe decese pe teren din istoria fotbalului