Fotbal International

UEFA lanseaza Nations League, competitia intertari care inlocuieste amicalele si ofera locuri la EURO 2020

Intrata pe mana slovenului Aleksandr Ceferin, UEFA doreste sa schimbe fotbalul european din temelii si sa acorde mai multe sanse si natiunilor mai putin vizibile pana acum.

Pentru a echilibra valorile fotbalului european cei de la UEFA au imaginat o noua competitie, Nations League, care va debuta in toamna anului 2018, si care va imparti echipele nationale in patru ligi diferite (A, B, C, D) in functie de coeficientul FIFA stabilit la finalul preliminariilor pentru Cupa Mondiala din 2018, mai precis la 15 noiembrie 2017.

Primele doua ligi vor avea patru grupe de cate trei echipe, liga a treia va avea o grupa de trei si alte trei grupe de patru echipe, iar ultima liga valorica patru grupe de patru echipe.

In perioada septembrie-noiembrie 2018 fiecare va juca cu fiecare, iar castigatoarele grupelor din prima liga valorica promoveaza intr-un Final Four programat pentru perioada iunie 2019. Sistemul este bazat pe formatul promovare/retrogradare, astfel ca miza meciurilor este data de pozitionarea intr-o liga cat mai inalta valoric.

Image and video hosting by TinyPic

Doar echipele care evolueaza in Liga A valorica vor da campioana Nations League, in timp ce restul castigatoarelor de grupe au sansa barajului pentru calificarea la Campionatul European din 2020. Cele 16 castigatoare de grupa vor fi impartite patru cate patru in functie de liga valorica din care profim. Spre exemplu, daca Romania este repartizata in Liga C, a treia valorica, si castiga una dintre grupele de acolo, la barajul pentru EURO 2020 va intalni o echipa castigatoare de grupa tot din Liga C.

La EURO 2020 se califica 20 de echipe din preliminarii (primele doua din fiecare grupa), in timp ce restul de patru vor veni in urma meciurilor de baraj din Nations League, meciuri programate pentru luna martie a anului 2020.

Daca o echipa se califica la EURO 2020 in urma preliminariilor, atunci locul acesteia in playoff-ul Nations League va fi alocat unei alte formatii in functie de coeficient si clasarea in grupe.

Urnele pentru tragerea la sorti a grupelor de calificare la EURO 2020 vor fi determinate pe baza clasamentului intocmit in urma Nations League.

Prin aceasta inovatie UEFA ofera sanse si echipelor mici de a ajunge la turneul final, sanse de altfel reduse intr-o situatie clasica de preliminarii pentru natiuni precum Luxemburg, Andorra, San Marino, Liechtenstein, Insulele Feroe sau altele din aceeasi categorie.

Image and video hosting by TinyPic
sursa foto: UEFA.com



UEFA lanseaza Nations League, competitia intertari care inlocuieste amicalele si ofera locuri la EURO 2020