Fotbal International

S-au inversat rolurile: brazilienii transfera din Europa

Dupa ce ani la rândul piata braziliana a jucatorilor de fotbal a reprezentat una dintre principalele atractii pentru cluburile europene, criza economica de pe Batrânul Continent a inversat raportul de forte si mai nou Brazilia atrage ca un magnet fotbalisti care nu-si mai gasesc locul în Europa.

Primul care a trecut Atlanticul în aceasta vara pentru a-si continua cariera de jucator profesionist a fost olandezul Clarence Seedorf care, dupa despartirea de AC Milan, a obtinut un contract mai mult decât onorabil la Botafogo.

La 36 de ani nu este putin lucru sa semnezi pentru 300.000 de dolari pe luna si 600.000 de dolari la instalare.

Fotbalul brazilian a crescut foarte mult în ultimii ani prin revenirea acasa a unor jucatori precum Ronaldinho, Deco, Ronaldo sau Adriano.

A urmat trecerea uruguayanului Diego Forlan de la Internazionale Milano la gruparea braziliana Internacional Porto Alegre, de asemenea din postura jucatorului liber de contract ca si Seedorf de altfel.

Desi mai avea un an de contract cu gruparea din Milano, Forlan a obtinut dezlegarea contractului si astfel a semnat pe trei ani cu Internacional.

Ultimul transfer dinspre Europa spre Brazilia îl are în prim plan pe atacantul peruan Paolo Guerrero care a lasat pe Hamburger SV pentru a semna cu Corinthians din Sao Paolo.

În vârsta de 28 de ani, Guerrero a ales sa revina în fotbalul sud-american de unde a ajuns la Bayern Munchen în 2002. Patru ani mai târziu era cedat la Hamburg în schimbul sumei de 2.5 milioane de dolari.



S-au inversat rolurile: brazilienii transfera din Europa