Fotbal International

Platini vrea mai multe echipe la Cupa Mondiala

Presedintele UEFA, Michel Platini, si dupa multi viitorul sef de la FIFA, a lansat ca tema de discutie cresterea numarului de echipe participante la turneul final al Cupei Mondiale incepand cu editia din 2018.

Ideea lui Platini de a creste numarul de echipe de la 32, cate participa in prezent, la 40 vine in contextul in care actualul presedinte FIFA, Sepp Blatter, a declarat public ca ar vrea mai multe locuri pentru echipele din Africa si Asia la Cupa Mondiala.

In prezent cele mai multe echipe participante la turneul final al Cupei Mondiale provin din Europa (13), in timp ce Africa propune doar patru echipe, iar Asia vine cu patru echipe, plus o posibila a cincea daca trece de un baraj intercontinental. Iordania este a cincea posibila reprezentanta a Asiei la turneul final din Brazilia, insa adversarul Uruguay este unul feroce pentru formatia din Orientul Mijlociu.

"Sunt total de acord cu Blatter. Avem cele mai putine echipe din africane si asiatice. In loc sa reducem numarul echipelor europene mai bine marim numarul participantelor la 40. Am putea adauga astfel alte doua echipe din Africa, doua din Asia, doua din America de Sud, una din Oceania si o alta din Europa", a declarat Platini pentru presa engleza.

Cupa Mondiala a trecut la formatul actual cu 32 de echipe la turneul final din Franta 98. Pana atunci la turneul final participau 24 de echipe impartite in sase grupe. Astfel existau cazuri cand din anumite grupe promovau in optimi chiar si trei echipe. Asa s-a intamplat in 1994 in grupa Romaniei din SUA cand alaturi de formatia noastra au mai ajuns in optimi Elvetia si tara gazda SUA, doar Columbia fiind trimisa acasa.



Platini vrea mai multe echipe la Cupa Mondiala