Fotbal International

Messi, pe urmele lui Pele în SUA. Un arc de 50 de ani în timp

Leo Messi, unul dintre cei mai mari jucători de fotbal din toate timpurile, își face debutul în Statele Unite ale Americii. El va îmbrăca tricoul lui Inter Miami, într-o partidă care are loc vineri în America, dar sâmbătă de la ora 3:00 a României (meciul se poate urmări aici cu streaming live). Messi vine în SUA la aproape 50 de ani distanță față de o altă mare legendă, Pele, cel care a decis la finalul carierei să aleagă, de asemenea, „pământul celor liberi”. Un infografic realizat de Betano trasează un arc în timp între marii Messi și Pele.

Messi (născut pe 24 iunie 1987) a început fotbalul mare prin debutul la FC Barcelona, pe 16 noiembrie 2003, într-un meci amical cu FC Porto. Argentinianul avea numărul 14 pe tricou și a intrat pe teren în minutul 71, în locul lui Fernando Navarro Corbacho, de care în ziua de astăzi nu mai știe nimeni nimic.

A făcut istorie la clubul catalan, pentru care a marcat 474 de goluri în 520 de meciuri, a câștigat 10 titluri în La Liga (primul în 2005 și ultimul în 2019), 7 Cupe și 7 Supercupe ale Spaniei, 4 trofee de Liga Campionilor (ultimul în 2015), 3 Supercupe ale Europei și 3 Campionate Mondiale ale Cluburilor. A mai adăugat la PSG încă două titluri de campion al Franței.

Cireașa de pe tort a fost anul 2022, când a împins Argentina spre finala și câștigarea Cupei Mondiale de Fotbal.

Cifrele pot continua pentru Messi cu 7 Baloane de Aur, 6 Ghete de aur ale Europei, alături de numiri precum cel mai bun jucător FIFA din lume, câștigător al Golden Ball, cel mai bun jucător din campionatul Spaniei (de 7 ori), cel mai bun jucător la Copa America și de 15 ori cel mai bun jucător argentinian, între anii 2005 și 2022.

A refuzat o ofertă astronomică de la Al-Hilal din Arabia Saudită, în valoare de 363 de milioane de euro anual, și a decis să semneze pentru Inter Miami din SUA, unde va debuta oficial pe 21 iulie 2023.

Drumul spre SUA a fost deschis de Pele, la Cosmos

Messi nu este primul nume uriaș, nu este prima legendă sud-americană care pășește în SUA. Drumul a fost deschis în anul 1975 de Edson Arantes do Nascimento "Pele", cel care a câștigat și trei trofee de Cupa Mondială.

Acesta a jucat "o viață" în Brazilia la FC Santos, în perioada 1956-1974, pentru care a marcat 569 de goluri în 583 meciuri. Spre finalul carierei Pele a evoluat în America la echipa New York Cosmos, între anii 1975 și 1977, pentru care a înscris 37 de goluri în 64 de partide.

Pele a ajuns în America în 1975 la vârsta de 35 de ani, în timp ce Leo Messi va juca în prima ligă de fotbal americană (MLS) la 36 de ani.

Pele, scos pe targă, de pe stradă, din mijlocul fanilor americani

Mutarea lui Pele în SUA a avut un impact uriaș. Conferința de presă a suscitat un interes popular extraordinar, iar oficialii la Cosmos au spus la acel moment că „SUA a mai avut în trecut superstaruri, dar niciodată unul de nivelul lui Pele”.

La prima ieșire publică în orașul Boston, Pele a fost asaltat de oameni, înconjurat de sute de persoane și evacuat pe targă!

Alte legende l-au urmat pe Pele și l-au precedat pe Messi

Pele a deschis ușa nu doar lui Messi pentru a încheia frumos o carieră în SUA, ci și altor nume mari, precum Franz Beckenbauer, Johan Cruyff, Eusebio sau Bobby Moore.

Recorduri de spectatori, în SUA

Legendarul brazilian a condus echipa Cosmos spre un titlu de campioană în anul 1977, în cel de-al treilea și ultimul său sezon. În iunie 1977, Cosmos a atras în tribune nu mai puțin de 62.394 de spectatori, pe Giant Stadium, un record absolut la acea vreme pentru campionatul american. A fost un meci de poveste, câștigat de Cosmos cu 3-0, toate golurile fiind marcate de marele Pele.

Kissinger, 1977: „O atmosferă atât de copleșitoare”

În drumul spre titlu, Pele a mai adus pe stadion 77,691 de oameni, un record absolut pentru Statele Unite ale Americii și Canada, pentru un meci de fotbal. Atmosfera a fost descrisă de scriitorul Henry Kissinger, atunci Secretar de Stat al SUA, drept „atât de copleșitoare” – conform ediției din 15 august 1977 a ziarului The New York Times.

Gol de la 27 de metri

Pe 1 octombrie 1977, Pele a jucat ultimul meci, unul demonstrativ între singurele echipei de club la care jucase în cariera sa de senior, Santos și Cosmos. A jucat o repriză la brazilieni și una la americani. Înainte de meci a adresat un mesaj publicului: „Dragostea este mai importantă decât orice lucru din viață”. A marcat ultimul gol al carierei în acel meci, o lovitură liberă de la 27 de metri.

Avea să moară pe 29 decembrie 2022. Messi, însă, trăiește. Iubitorii sportului se pot bucura de el și acolo unde este acum, la Inter Miami, așa cum în urmă cu aproape 50 de ani iubitorii sportului de atunci s-au bucurat de legenda Pele, la Cosmos, pe aceleași tărâmuri.



Messi, pe urmele lui Pele în SUA. Un arc de 50 de ani în timp