Echipa Nationala

Romania - Olanda 1-4 | Romania casapita de Olanda, „Tata” si arbitru

România a pierdut marti seara pentru prima oara în preliminariile Cupei Mondiale 2014, în fata Olandei, cu 4-1. Am avut în primele minute o bara, iar apoi am primit doua goluri pe care portarul Tatarusanu le putea evita. Olandezii s-au desprins la 3-1 printr-un penalty, însa noua la o actiune similara (tinere de tricou) nu ni s-a acordat nimic. Olandezii au marcat pentru 4-1 dupa o pasa plecata de la o actiune anterioara din ofsaid. Vicecampionii mondiali au avut poate momente mai bune, fara o dominare clara, însa meciul a fost prea mult împins de arbitru. România nu a aratat ca o echipa slaba, în ciuda unui scor care arata prea dramatic si care ne-a trimis pe locul al treilea în grupa D.

Cu gustul dulce al victoriei din Turcia proaspat în amintire, dar si cu o mare de suporteri înflacarati în tribune, nationala lui Piti a demarat în tromba în meciul cu Olanda de pe Arena Nationala.

Tricolorii au pus serioase probleme în atac iar în minutul 6 a venit si prima ocazie de gol, dupa o lovitura libera obtinuta de Marica. Faza fixa a fost executata excelent de Gabi Torje, dar mingea a lovit transversala. Din bara, mingea a revenit în teren, dar niciun tricolor n-a fost pe faza sa împinga în poarta.

N-au trecut nici cinci minute de la marea ratare a lui Torje si Olanda a deschis scorul, dupa o lovitura de colt de pe dreapta. Tatarusanu a boxat lung în fata centrarea din corner, dar mingea a ajus la Lens, care a trimis lobat cu capul din afara careului sub transversala. Nici Tatarusanu si nici Tamas nu au reusit sa scoata de pe linia portii. Tatarusanu nici nu era acolo, iar Tamas a încercat sa respinga, însa mingea a trecut între capul sau si transversala.

Românii nu si-au pierdut speranta si au continuat sa apese pe acceleratie, dar fara noroc. O noua sansa uriasa de gol a fost irosita în minutul 11 de Gheorghe Grozav, care nu a putut sa-l învinga pe Stekelenburg de la doar câtiva metri. Grozav a ramas singur cu portarul dupa o pasa în adâncime, dar a sutat direct în olandez.

Treptat oaspetii s-au instalat la cârma joculu. Dezamagiti de ratarile uriase si de golul primit, tricolorii s-au trezit dominati copios de olandezi, care nu au refuzat atacul. Ocaziile si-au facut iar aparitia la poarta lui Tatarusanu, dar golul nu s-a mai lipit de Van Persie, Heitinga sau Lens. Asta pâna în minutul 30, Când Martens Indi a scapat din marcaj la câtiva metri de poarta noastra si a sutat simplu cu latul în plasa pentru 2-0, în timp ce Tatarusanu era cu capul în nori, fara putere de reactie.

„Tata” putea fie sa respinga centrarea, fie sa îl blocheze pe Martens, aflat la nici un metru de el, dar nu a facut absolut nimic în afara sa stea. E drept, la acest gol si apararea a avut 50% din vina, pentru ca jucatorul olandez a ramas liber ca pasarea cerului, la doi metri de poarta...

Au urmat minute bune de dominare a olandezilor, pe fondul unui joc apatic al românilor, care si-au dat mai mereu cu stângul în dreptul. Speranta a renascut în tabara noastra în minutul 40, când Marica a luat o faza pe cont propriu, a lasat trei adversari pe drum în patrundere si a sutat frumos pe jos de la 18 metri, reducând din diferenta.

Doar pentru cinci minute s-au apropiat românii la un gol de Olanda. În prelungirile primei reprize, arbitrul scotian a vazut un fault la un duel al lui Tamas cu Narsingh în careu si a acordat penalty pentru Olanda pentru tragere de tricou. Van der Vaart a executat cu siguranta de la punctul cu var si a dus scorul la 3-1 la pauza meciului.

Repriza a doua nu a oferit foarte multe. Olandezii au tinut excelent de minge, au tras cât au putut de timp spre nemultumirea fanilor români si au împins jocul cât mai departe de poarta lui Stekelenburg. Tricolorii, de cealalta parte, au dat impresia ca înoata pe teren în unele momente si nu au mai reusit sa produca pericol la poarta adversa ca si în prima parte.

În minutul 75 a intrat si Adrian Mutu, cerut de tribune ca o solutie izbavitoare. El a jucat cu cinci minute mai mult fata de partida cu Turcia, însa acum nu s-a mai vazut în joc nici macar cu un sut la poarta. A fost al 75-lea meci pentru Mutu la echipa nationala. El l-a înlocuit pe Grozav.

Nervii si-au spus cuvântul pe final de meci, când spiritele s-au încins mai ales în tabara noastra. Neputinta din ofensiva a alimentat tensiunea tricolorilor, care au început sa comenteze tot mai vehement orice decizie de arbitraj în defavoarea României. La o parte au avut si dreptate sa protesteze, mai ales la faza din minutul 82, când Adi Popa a fost tinut evident în careu. Însa, de aceasta data nu s-a acordat penalty, asa cum s-a întâmplat în prima repriza la o faza similara la care Tamas fusese sanctionat.

În timp ce elevii lui Piturca se certau cu arbitrii, olandezii si-au vazut de joc, iar cu trei minute înainte de finalul timpului regulamentar de joc Van Persie a primit complet singur în centrul careului o pasa de pe dreapta si a marcat al patrulea gol al portocaliilor. Faza a stârnit proteste, tricolorii acuzând ca actiunea din care s-a marcat a pornit de la o pozitie de offside.

România: Tatarusanu - Tamas, Chiriches, Goian, Rat - Pintilii, Bourceanu (C. Lazar '61) - Torje (Ad. Popa '66), B. Stancu, Grozav (Mutu '75) - Marica. Antrenor: Victor Piturca.

Olanda: Stekelenburg - Van Rhijn, Heitinga, Vlaar, Martins Indi - Strootman, De Jong, Van der Vaart (Afellay '77) - Narsingh, Van Persie, Lens (Elia '89). Antrenor: Louis van Gaal.

Cartonase galbene: Bourceanu '16, Tamas '45+1, Rat '82 / Strootman '53, Lens '83, De Jong '84.

Arbitrii: Craig Thomson - Alasdair Ross si Derek Rose - John Beaton (toti din Scotia).



Romania - Olanda 1-4 | Romania casapita de Olanda, „Tata” si arbitru