Echipa Nationala

Problema evreiască a României: suntem posibil eliminați de la EURO 2024

Sursă foto: https://www.facebook.com/NationalaRomanieiOfficial/

Rezultatul de egalitate al României cu Belarusul face ca echipa națională de fotbal să fie deja în dezavantaj față de Israel și la mâna acestei echipe în lupta pentru EURO 2024. În plus, Israelul a fost avantajat de UEFA.
România s-a împiedicat de Belarus în drumul spre EURO 2024
Grupa României din preliminariile EURO 2024: Clasament, rezultate, program

Tricolorii se află la acest moment pe locul al doilea în Grupa I a preliminariilor EURO, 2024. Din grupă se califică doar primele două echipe la turneul final.

Numai că România are 13 puncte și 7 meciuri jucate, în timp ce Israelul are 11 puncte și un meci mai puțin. Acest lucru înseamnă că, dacă Israelul va câștiga restanța cu Kosovo, va trece pe locul al doilea, cu un punct mai mult față de România. La acest moment, suntem virtual pe locul 3, considerând că Israel îi va bate pe cei din Kosovo. 

Israelul își va putea păstra poziția secundă, dacă nu va mai pierde puncte de acum până la finalul preliminariilor sau dacă va pierde mai puține puncte decât România, astfel încât să își păstreze avansul virtual un punct.

Așadar, problema României este că la acest moment este virtual eliminată de la EURO. Și stă la mâna Israelului.

Un alt aspect este că partida din Kosovo a Israelului a fost amânată de UEFA pentru luna decembrie, din cauza operațiunii militare a acestei țări susținute pe teritoriul Gaza. Meciul trebuia să aibă loc pe 15 octombrie 2023. Motivul amânării partidei Kosovo - Israel a fost că fotbaliștii evrei nu pot părăsi țara din cauza restricțiilor de călătorie impuse de autorități. În decembrie, Kosovo nu ar mai avea cel mai probabil nicio miză de joc, iar Israelul va avea o misiune facilă. 

Însă, un caz similar, legat tot de restricții de călătorie, UEFA a decis în anul 2020 o victorie la „masa verde”. S-a întâmplat în timpul pandemiei de covid. Echipa națională a Norvegiei nu a putut veni în România, pentru un meci din Liga Națiunilor, din cauza restricțiilor de călătorie impuse de acestă țară. UEFA a tranșat problema printr-o victorie la „masa verde”, în favoarea „tricolorilor”. Două cazuri similare în care UEFA a tratat diferit.

Ce se va întâmpla pe 18 noiembrie 2023, când România ar trebui să meargă în Israel? Partida ar trebui cel mai probabil mutată. Chiar și așa, vor putea juca cei din Israel? Și dacă iarăși nu pot veni ce se va întâmpla, se va amâna meciul pentru 2024, anul EURO? Ar fi ceva nemaiauzit, să joci în preliminarii chiar în anul turneului final.

Este clar că în Israel sunt probleme serioase și trebuie înțelese. La fel trebuie înțeles că acestea împiedică sportul, iar în fotbal este simplu: nu apari, pierzi cu 3-0.

Cum va fi dacă România va pierde calificarea la EURO 2024, după ce Israel va bate Kosovo în decembrie, iar apoi și pe România tot în decembrie sau chiar prin 2024? Ar fi corect și sportiv ca România să piardă o calificare pentru că va fi forțată să joace și să piardă în perioade de extrasezon, când jucătorii sunt ieșiți din formă?

Bine, ai noștri sunt ieșiți din formă și acum, dar asta e altă discuție.

Vadim Cușnarencu



Problema evreiască a României: suntem posibil eliminați de la EURO 2024