Echipa Nationala

O clarificare: golaverajul - criteriul de departajare

Mai multe posturi tv si siteuri au informat gresit modul in care golaverajul separa echipele aflate la egalitate de puncte, in grupele preliminarii ale Cupei Mondiale 2014. Mullti au confundat departajarea in grupe cu cea pentru baraj. Credem ca acest lucru trebuie sa fie clar, ca sa nu existe dubii pentru cei care se uita pe clasamente.

Atunci cand noi scriam de golaveraj ca si criteriu de departajare, iar in alte locuri se vorbea de meciurile directe, a trebuit sa tot repetam ca sa inteleaga lumea ca aici e corect. Acum revenim cu precizari asupra modului in care se face departajarea la golaveraj.

In grupe, la final, departajarea la golaveraj se face luand in considerare toate meciurile din grupa, toate echipele si golaverajul total. Nu se elimina ultima echipa clasata in grupa sau echipa care nu intra in discutia egalitatii de puncte pentru a numara golurile. Criteriul FIFA este clar: "golaverajul din toate meciurile grupei". Asadar, vor conta si meciurile cu Andorra si toate.

Iar noi, pe langa ca suntem pe locul 4, mai avem si cel mai slab golaveraj fata de Ungaria si Turcia. Ungaria are 6, Turcia 7 si noi 1, in Grupa D.

Multi au confundat poate departajarea la golaveraj pentru locurile din grupa cu departajarea la golaveraj pentru baraj.

Doar pentru baraj, pentru a ramane opt echipe din cele noua clasate pe locul secund in grupe, departajarea se va face eliminand ultima echipa clasata din fiecare grupa. De ce se face asta? Pentru ca exista o grupa cu cinci echipe, care trebuie sa aiba aceleasi sanse cu celelalte opt grupe de cate sase echipe.

Asadar, doar pentru baraj, ultima echipa clasata din grupa va fi eliminata din clasamentul special de baraj. Se vor numara punctele echipelor de pe locurile 1, 2, 3, 4 si 5, dupa care, daca vor exista egalitati la puncte, se va trece la golaverajul numarat tot pentru primele cinci. Apoi, in urma acestui clasament special, primele opt echipe vor merge in baraj, iar ultima - a noua - nu va accede.

Nu ca ne-ar mai interesa, dar asa ca principiu.

Turcia, dar si Ungaria trebuie sa piarda sau sa faca un egal intr-unul din ultimele doua meciuri ale grupei, ca sa mai avem o sansa de baraj. E drept ca ambele au meciuri cu Olanda, Ungaria in deplasare, iar Turcia acasa. Este greu de crezut ca ambele vor pierde sau vor face egal, in conditiile in care Olanda nu ne-a ajutat niciodata si este oricum deja calificata. Abia a batut Andorra cu 2-0. Mai sunt sperante de doi bani.



O clarificare: golaverajul - criteriul de departajare