Echipa Nationala

Mesajul Regelui Mihai pentru tricolori inaintea Cupei Mondiale din 94

Sursă foto: twitter.com

Majestatea Sa, Regele Mihai, a fost un iubitor al sportului, iar fotbalul romanesc nu i-a fost strain.

Pe langa pasiunea pentru automobile, avioane, echitatie si scrima, Regele Mihai a urmarit indeaproape si activitatea echipei nationale.

Postul public de televiziune a prezentat, vineri, intr-una dintre editiile speciale dedicate funeraliilor Majestatii Sale doua episoade mai putin cunoscute publicului.

Regele Mihai i-a primit in 1994 pe componentii echipei nationale a Romaniei inaintea participarii tricolorilor la Cupa Mondiala din Statele Unite, unde prima noastra reprezentativa avea sa obtina cel mai bun rezultat din istorie si sa fie la doar cateva minute de calificarea in semifinale.

In imaginile prezentate din arhiva personala a doctorului echipei nationale, Pompiliu Popescu, se observa emotia pe chipurile jucatorilor romani care, inainte de intrevederea cu Majestatea Sa, au primit o adevarata lectie despre cum trebuie sa se manifeste la intalnire.

Fostul selectioner Anghel Iordanescu apare in imagini, multumind Regelui Mihai pentru amabilitatea de a-i primi pe jucatori, iar Majestatea Sa a tinut de asemenea o scurta cuvantare prin care, ca un adevarat monarh, i-a imbarbatat pe jucatori pentru misiunea pe care o aveau de trecut peste ocean.

“Va felicit pentru calificare si va doresc sa obtineti cupa cea mare”, le-a transmis Regele Mihai tricolorilor.

Cuvinte cu greutate care nu aveau cum sa nu-i sensibilizeze pe jucatori si, vazand aceste imagini unice acum peste ani, ne gandim ca victoriile Romaniei la Cupa Mondiala din 1994 se datoreaza intr-o oarecare masura si Majestatii Sale Regele Mihai.

Iordanescu si-a amintit la Digi Sport emotionantul moment al intalnirii cu Regele Mihai: ”Regele ne-a impresionat prin căldura sa. I-a fost prezentat fiecare jucător, însă după aceea a mai cerut amănunte despre fiecare, unde joacă, din ce zonă a ţării e. M-a impresionat şi simplitatea casei, nu ne aşteptam să fie totul atât de simplu, de modest".

In alta ordine de idei, Regele Mihai s-a mai intalnit cu echipa nationala a Romaniei si in 2007, dupa ce tricolorii se calificasera dupa un deceniu la un turneu final, Campionatul European din Austria si Elvetia.

Intalnirea a avut loc de aceasta data la Palatul Elisabeta, iar Regele Mihai a primit din partea delegatiei tricolore un tricou al nationalei cu semnaturile tuturor jucatorilor si o minge de asemenea semnata de fotbalisti.

Extrem de atent si grijuliu in exprimare, Regele Mihai apare in imagini discutand ca un parinte cu jucatorii nationalei, pe care i-a intrebat: “cum va descurcati cu echipele straine?”.

“Ne descurcam bine, Majestate, ne respectam intre noi si nu sunt probleme”, a venit raspunsul timid al fundasului Dorin Goian.



Mesajul Regelui Mihai pentru tricolori inaintea Cupei Mondiale din 94