Echipa Nationala

Edward Iordanescu inaintea debutului la echipa nationala. Ce a spus despre meciul cu Grecia, revenirea in Ghencea si asteptarile pe care le are de la jucatorii convocati

Romania incepe vineri seara o noua etapa cu Edward Iordanescu pe banca tehnica in postul de selectioner. Tricolorii vor intalni Grecia intr-un amical programat, vineri, pe noua arena din Ghencea (20:15). Este primul meci dupa ratarea calificarii la Cupa Mondiala din acest an.

“Este un joc pe care il asteptam cu entuziasm printre problemele pe care le-am avut. Avem un adversar care a aratat lucruri foarte bune in ultima perioada. O echipa foarte bine organizata din punct de vedere tactic, cu jucatori de valoare, majoritatea dintre ei jucand in mod constant. Au un antrenor nou care poate aduce multe lucruri noi. Suntem in garda din toate punctele de vedere.

“Avem trei antrenamente mari si late, trebuie sa fim atenti cata informatie dam. Vom merge pe o anumita varianta de joc in functie de moment. Suntem constienti ca nu suntem la echipa de club, din pacate automatismele se creaza doar in timp. E cea mai mare provocare pentru orice selectioner.

“Postul de selectioner e cel mai bine acoperit in acest moment la echipa nationala.

“Asteptam pana in apropierea jocului pentru a avea raspunsuri la cat mai multe intrebari. Sunt 4-5 jucatori cu probleme medicale, nu e usor de gestionat. Nu avem foarte multe solutii cand un jucator iti apare cu temeperatura 39, dar e foarte greu sa aduci pe ultima suta de metri jucatori. Speram sa aducem in teren un 11 competitiv, dar asteptati-va ca in cele doua meciuri sa dam minute tuturor jucatorilor. Obiectivul nostru este sa evaluam.

“Cred ca echipa noastra are potential sa creasca. Ma incurajeaza ca am descoperit un grad mare de receptivitate. Jucatorii sunt implicati la antrenamente si incearca sa puna in practica informatiile. Trebuie sa inteleaga ca lucrurile acestea trebuie sa persiste, nu doar acum ca e un antrenor nou si e prima actiune. Eu nu las niciodata nivelul jos. Nu putem inventa, fabrica fotbalisti. Ii avem, acestia sunt. Speram sa se imbunatateasca si competitia interna. Sunt jucatorii pe care ne vom baza in linii mari. Speram sa construim un climat foarte bun pentru performanta.

Sunt matur sa inteleg ca nu pot crea schimbari majore in partea tactica a jocului. In trei zile e foarte greu sa transmiti foarte multe informatii. Astept sa vedem o mentalitate corecta, sa vad spirit, lupta si sa incercam prin aceste prime ingrediente sa aducem din ou aproape publicul de care avem foarte multa nevoie.

Dragusin si Tavi Popescu, titulari?

“Oricine poate deveni titular, care arata valoare, eficienta si mentalitate colectiva. Dragusin si Popescu sunt jucatori foarte tineri si incercam sa-i integram in atmosfera echipei nationale. E posibil sa-i vedeti pe teren si, de ce nu, sa-i castigam pentru viitor.

“Eu ma gandeam la mai mult pentru el (n.r. - Popescu). Daca el vrea sa joace doar zece minute, poate ii mai reducem din el. Am lucrat cu el, stiu ce potential are. La fel e si cazul lui Dragusin, la care am identificat mult potential.

Debut pe Ghencea

“Astept toti suporterii indiferent de culorile pe care le sustin sa vina alaturi de echipa nationala. Fac un apel nu doar pentru jocul cu Grecia, dar si pentru campania care urmeaza sa vina neconditionat alaturi de noi. Stiu cata nevoie au baietii de suportul publicului. Va fi un sentiment de emotie pozitiva pentru ca o parte importanta din copilaria mea a fost in Ghencea.

Selectia jucatorilor

“Am mers in linii mari pe nucleul inceput de Cosmin Contra si conturat de Mirel Radoi. Sunt jucatori care ne lipsesc, sunt altii pe care ii avem sub observatie. Orice jucator roman care arata valoare are portile deschise la echipa nationala.

Sapunaru la nationala

“Nu este adevarat ca mi-a solicitat sa ramana la echipa de club pentru inaugurarea stadionului Rapid. Voi avea o discutie mai serioasa cu el. Nu pot face promisiuni. Sunt jucatori care au o anumita varsta si trebuie sa fim atenti.

Neconvocarea lui Olaru

“Credeti ca cineva mai bine ca mine poate sa-l stie pe Olaru, tinand cont ca am lucrat cu el la doua echipe diferite? E un jucator care poate sa dea foarte mult si care are o marja mare de crestere. E in atentia mea, el stie asta, insa trebuie sa fim corecti si sa analizam nu doar ultimele etape, ci ultima perioada. A avut accidentare, a avut covid, a iesit din circuit, dupa care a revenit in ultimele doua jocuri cu lucruri bune. Doar de el depinde, poate chiar in campania din iunie, sa-l vedem la echipa nationala.

Chiriches, capitan

“El ramane capitanul nostru numarul unu si de la el am cele mai mari asteptari.

Sfaturi de la Anghel Iordanescu

“Am primit de-a lungul timpului foarte multe sfaturi. Sunt binevenite, dar vorbim de generalitati. Nu vreau sa intru in detalii, pentru ca nu sunt foarte importante pentru public.

Alexandru Mitrita

“Pentru mine este un meci normal, chiar daca evoluez in Grecia. Este o mandrie sa marchez pentru nationala Romaniei. Fotbalul din Grecia ma ajuta enorm aceasta experienta.

“Vrem sa luam fiecare meci in parte. Cu totii ne dorim sa ajunge la un Mondial si un European. Ne dorim sa se intample cat mai curand. Pentru asta reprezentam Romania si ne dorim sa jucam impotriva celor mai puternici”, a declarat mijlocasul legitimat la PAOK Salonic.



Edward Iordanescu inaintea debutului la echipa nationala. Ce a spus despre meciul cu Grecia, revenirea in Ghencea si asteptarile pe care le are de la jucatorii convocati