Echipa Nationala

CALIFICARE. Romania la EURO 2016

Nationala de fotbal a Romaniei s-a calificat, duminica seara, la turneul final EURO 2016 dupa ce a invins in deplasare Insulele Feroe, cu 3-0 (2-0), prin golurile marcate de Constantin Budescu (dubla) si Alexandru Maxim. Romania s-ar fi calificat si daca nu ar fi invins Feroe, pentru ca Ungaria a fost invinsa de Grecia. Tricolorii au terminat grupa pe locul 2 si merg direct la turneul final din 2016.

Cu un total de 20 de puncte, Romania incheie Grupa F de calificare pe locul al doilea si merge direct la turneul final din Franta alaturi de Irlanda de Nord, echipa care a terminat cu Finlanda 1-1 tot duminica seara.

In alt meci jucat duminica seara, Ungaria a condus de doua ori in Grecia, dar in cele din urma a pierdut meciul cu 4-3, astfel ca maghiarii termina pe trei si vor disputa o dubla de baraj in luna noiembrie. Infrangerea ungurilor ne permitea sa pierdem in Feroe si tot ne calificam. 

Pentru nationala Romaniei este prima calificare la un turneu final dupa opt ani. Ultima oara ne-am calificat la Campionatul European gazduit de Austria si Elvetia in 2008.

Meciul

Pe un teren sintetic de dimensiuni reduse si extrem de alunecos partida de la Torshavn a inceput cum nu se poate mai bine pentru noi, cu un gol marcat in minutul 4.

Un gol venit dupa o faza fixa jucata excelent de tricolori cu o schema care a facut ca balonul sa circule de la Torje la Rat in stanga si acesta cu o pasa pe jos l-a servit ideal pe Budescu, al carui sut l-a surprins pe portarul Nielsen.

Odata scapati de grijile acestui prim gol, tricolorii au aratat mai multa incredere, desi per total pana la finalul meciului s-a vazut ca nu sunt deloc multumiti de calitatea gazonului micutei arene din capitala feroeza.

Gazdele au incercat sa atace poarta noastra si au avut mai multe actiuni prin care au semanat pericol. Mai intai Tatarusanu a scos de langa bara in corner, pentru ca pe finalul primei reprize sa scapam cu fata curata la un corner batut pe scurt.

Budescu a adus insa linistea inaintea pauzei cu o executie din marginea terenului despre care si el a recunoscut la final ca pur si simplu i-a iesit, intentia jucatorului de la Astra Giurgiu fiind sa trimita spre poarta si nu pe poarta.

O reusita spectaculoasa, poate si putin norocoasa, dar important ca Romania a intrat cu un 2-0 linistitor la cabine. In partea secunda Hanson s-a trezit singur cu Tatarusanu, si doar interventia cu piciorul in partea acestuia a facut sa nu primim gol.

Alexandru Maxim a inchis tabela cu un sut din careu intr-o faza de unu la unu cu Nielsen, dupa ce tot el recuperase un balon in marginea careului advers.

Caseta tehnica

Insulele Feroe: Nielsen - Naes, Faero, Nattestad (Baldvinsson '84), Sorensen - Holst (Olsen '69), Hansson, Vatnhamar (Frederiksberg '69), Hendriksson, Bartalsstovu - Edmundsson. Selectioner: Lars Olsen.

Romania: Tatarusanu - Matel, Chiriches, Grigore, Rat - Hoban, Pintilii - Ad. Popa, Budescu (Prepelita '88), Torje (Maxim '78) - Stancu (Alibec '90). Selectioner: Anghel Iordanescu.

Cartonase galbene: Nattestad '7, Hansson '71, Faero '79 / Torje '18.

Partida a fost arbitrata de o brigada din Slovacia, condusa la centru de Ivan Kruzliak. Kruzliak a fost ajutat de asistentii Martin Balko si Tomas Somolani, de al patrulea oficial Tomas Mokos si de arbitrii aditionali Peter Kralovic si Mario Vlk.

Istorie

Romania s-a calificat la al cincilea turneu final de Campionat European din istorie, dupa Franta 1984, Anglia 1996, Belgia/Olanda 2000 si Austria/Elvetia 2008. Doar o singura data am depasit faza grupelor, in 2000, dintr-o grupa cu Germania, Anglia si Portugalia. Romania a fost eliminata in sferturi de Italia.



CALIFICARE. Romania la EURO 2016