Echipa Nationala

Analiza: De ce trebuie un antrenor strain la echipa nationala. Voi pe cine vedeti?

Ceea ce lipseste echipei nationale de fotbal a Romaniei a fost mai mult decat evident in special la meciul de marti, contra Turciei. Jucatorii medii, care nu sunt toti niste Messi, pot face o echipa tare daca stiu unde sa joace si cum sa joace. A aratat asta Turcia, in sensul pozitiv. Noi o aratam in sensul negativ de ani de zile. Trebuie schimbat ceva aici.

Nu fac parte dintre cei care au cantat un meci intreg, iar la final au strigat "Demisia" la final cu Turcia, insa cred ca echipei nationale ii lipseste un antrenor. Si nu de acum, ci de dupa Generatia de Aur care juca singura, nu avea nevoie de nimeni sa ii spuna ce are de facut pe teren.

Dupa aceea, dupa 1998, cand am participat si ultima oara la un turneu final cu ultima suflare a Generatiei de Aur, lucrurile s-au schimbat. Au venit jucatori mai putin dedicati, ma putin muncitori si, per total, mai putin talentati sau buni pe posturile pe care jucau. Iar aici, in acest caz, trebuia un antrenor. Situatia persista si acum, mai mult am mai scazut poate ca valoare a jucatorilor si de aceea un antrenor se impune si mai mult.

Mana unui antrenor s-a vazut cu Turcia. Turcii aveau 7 puncte din sase meciuri, iar de la venirea lui Terim au adunat sase puncte din doua meciuri, ajungand la 13 si in carti pentru baraj. Mana unui antrenor conteaza. Turcii nu au cine stie ce jucatori, insa stiu ce au de jucat si asta le da forta si rezultate. Echipa Romaniei are jucatori mai buni decat Turcia, dar nu stie ce joaca.

Aici e problema. Victor Piturca este un antrenor doar de echipa nationala, nu a dovedit pe nicaieri nimic in aceasta profesie. Echipa nationala are nevoie de un antrenor care sa aiba rezultate pe unde a fost, la echipa de club macar medii sau in cupele europene. Ca roman ar fi Mircea Lucescu. Nu se poate, de aceea Federatia trebuie sa stranga randurile si sa gaseasca un antrenor strain, sa gaseasca sponsori ca sa ii plateasca salariul si numai asa se va mai putea juca fotbal la echipa nationala. Daca nici asa nu merge, atunci sa ne lasam de fotbal si gata.

Jucatorii gresesc pe teren atunci cand nu stiu ce au de facut. Chiriches a gresit marti cat nu a gresit in ultimul an la Steaua. Nu s-au legat pase, pentru ca jucatorii nu se gaseau pe teren. Sa repari aceste lucruri nu se poate decat cu un antrenor care stie ce are de facut, unul care nu improvizeaza, unul care cere maxim pe posturi si aduce maxim pe posturi.

Chiar daca echipa nationala va ajunge taras-grapis la Cupa Mondiala, nu va fi un motiv de bucurie decat ca vom vedea si noi niste meciuri prin grupe. Jucatorii actuali sunt buni, dar trebuie struniti si pusi sa joace de cineva care stie exact cum. Iar jucatorii sa fie adusi exclusiv pe merit. Mutu joaca la Ajaccio dar nu il chemi, Marica e titular desi nu are echipa de club. Nu este in regula. Trebuie un strain care sa treaca peste toate ambitiile de Dambovita, mai mari decat Amazonul, pentru ca aici e la noi toata problema.

Piturca trebuie oricum schimbat la final de campanie, daca nu ne calificam. Problema nu e asta, ci numele care va veni. Daca as fi la FRF deja as cauta asiduu un antrenor pe care sa nu il conteste nimeni, pentru preliminariile EURO... 2016. Si despre care lumea sa spuna "asa da un atrenor, nu am avut niciodata asa ceva la echipa nationala", astea sa fie titlurile pe unele siteuri si chiar sa fie pe bune. Altfel, totul va merge mai departe la fel, ne vom excita prin preliminarii si cam atat. Se multumeste cineva cu asta?

Daca FRF se uita pe cer si crede ca va rezolva cu o "plomba" in locul lui Piturca, nu va face decat sa prelungeasca agonia tuturor, in detrimentul echipei nationale care nu are jucatori rai, in detrimentul ei care va fi mereu contestata si in detrimenul suporterilor care vin la stadion si nu vad macar o parte din ceea ce si-ar dori. Cei 500.000 de euro dati prima jucatorilor trebuiau sa fie tinuti si dati pentru o prima de instalare a unui nou antrenor de top. Iar apoi sa se gaseasca bani si de salariu. Insa mai trebuie ca si FRF sa vrea un antrenor care sa isi faca treaba si pe care sa nu il poata controla.

Ca nu se spuna ca scriu degeaba, vin si cu o idee: Guus Hiddink, de exemplu. Stiu, a avut un salariu maricel si a antrenat penultima oara chiar Turcia, de unde a fost dat afara. Dar are performante de antrenor importante, stie ce sa ceara. Si e strain, poate pune capat favoritismelor.

Voi vedeti si altii abordabili, care sa poata prelua echipa nationala? Scrieti in comentarii, ca sa facem o lista pentru FRF.



Analiza: De ce trebuie un antrenor strain la echipa nationala. Voi pe cine vedeti?