EURO 2024

Cioflingarii din echipa națională a României bat Kosovo în ultimele minute, cu un om în plus, un penalty ratat și o primă repriză de 90 de minute

Sursă foto: https://www.facebook.com/NationalaRomanieiOfficial/

România și-a păstrat cu greu locul al doilea, calificabil la EURO 2024, în Grupa I a preliminariilor turneului final, după ce a învins cu mari peripeții marți seară echipa din statul inventat Kosovo. Partida s-a încheiat 2-0, cu goluri marcate la final. Prima repriză a început la ora 21:45 și s-a terminat la 23:26, după ce echipa din Kosovo a decis de la sine putere să iasă de pe teren, un gest susținut fără acoperire de arbitrul central. România  nu a jucat mai nimic, ba a mai ratat și un penalty, deși a jucat și în superioritate numerică. Kosovo a avut cele mai mari ocazii reale de gol, pînă să înscrie România.
Meciul România - Kosovo a fost suspendat pentru mesajul din tribune „Kosovo este Serbia”
Grupa României în preliminariile EURO 2024: Clasament actualizat, rezultate, program

România a fost aproape să își confirme statutul de cioflingară la fotbal, după ce tabela de scor a arătat până târziu scorul de 0-0 cu Kosovo. Dacă nu am fi marcat, și cu un om în plus, era clar că „tricolorii” trebuiau să se apuce de alte sporturi. Din fericire, nu a fost așa.

Calificarea încă se joacă. Lucrul bun din acest meci a fost că România nu s-a demoralizat după un penalty ratat și a găsit curajul să preseze pentru victorie. Însă, chiar și așa, a fost o victorie cu un om în plus contra enclavei separatiste Kosovo, o entitate nerecunoscută de România și alte peste 100 de țări, dar aflată aici din dorința SUA.

Cine e Kosovo?

Kosovo s-a format în urma unui așa-numit „război umanitar” din 1998 - 1999, susținut de NATO (brațul armat  internațional al SUA), care a intervenit în  Războiul din Kosovo dintre Republica Federală Iugoslavă (Serbia și Muntenegru) și separatiștii musulmani. „Războiul umanitar” al NATO a fost o campanie prelungită de bombardament aerian  asupra Republicii Federale Iugoslavia, care i-a forțat pe sârbi să renunțe și să piardă regiunea Kosovo, considerată de unii astăzi stat independent. 

Penalty ratat de căpitanul din Arabia Saudită

Căpitanul României a fost Daniel Stanciu, un jucător plecat în Arabia Saudită, despre care nu  se poate spune că mai joacă fotbal. A ratat un penalty în repriza a doua, în minutul 59. A executat de la punctul cu var extrem de slab, cu un avânt de doi pași, care nu iese oricui. Am avut șansa unui penalty, dar nu l-am marcat, pe baza vorbei că „Dumnezeu îți  dă, dar nu îți urcă și în căruță”. Totul părea să fie contra.

Am jucat cu un om în plus

În minutul 42, mai primiserăm un cadou, când golgheterul celor din Kosovo a fost dat afară pentru un al doilea cartonaș galben foarte ușor acordat.

Scorul a fost 0-0 cu 6 minute înainte de final

În minutul 84, scorul era 0-0, dar Stanciu și-a luat revanșa cu un șut de data aceasta frumos. De la marginea careului, mingea a intrat în plasă cu ajutorul barei.

Scorul a devenit 2-0 în minutul 90, Mihăilă marcând la primul său șut pe poartă. Probabil cel mai bun jucător pe care îl are acum România, Mihăilă intrase în locul lui Coman, care nu făcuse nimic în afară să obțină penalty-ul ratat de Stanciu.

Hagi a fost și el schimbat, aproape invizibil.

Kosovo a dominat prima repriză

În afară de golurile târzii, România nu a avut vreo acțiune clară. Mai mult,  Kosovo a beneficiat de cele mai mari ocazii în prima repriză. Drăgușin a scos un șut aproape de linia porții după ce portarul Moldovan fusese bătut, iar un șut al lui Zhegrova  a trecut puțin pe lângă bară.  După marcarea golului de 1-0, Kosovo a dat emoții de egalare, din fericire neconcretizate.

40 de minute de întrerupere

Prima repriză a fost întreruptă 50 de minute, de la ora 22:08 până la ora 22:48 din cauza unui mesaj politic afișat în tribune de fanii români. Meciul s-a întrerupt la ora 22:08 în minutul 18 și s-a reluat de la 22:48. Practic prima repriză a durat 90 de minute, terminându-se la ora 23:26. 

Motivul întreruperii a fost ieșirea neașteptată de pe teren a echipe din Kosovo. Un jucător a observat un banner din tribune pe care scria „Kosovo este Serbia”. A atras atenția colegilor, iar toți au ieșit. Arbitrul central a decis să susțină decizia celor din Kosovo, deși regulamentul nu prevede sancțiuni din cauza mesajelor politice. Mai mult, a amenințat că dacă în tribune reapar astfel de mesaje va ceda partida cu 3-0 la „masa verde” celor din Kosovo.

România rămâne pe locul 2 în Grupa I

Dacă nu ar fi câștigat acest meci, România ar fi căzut pe locul 3 în Grupa I, după ce Israelul a câștigat tot marți seară cu Belarus, un 1-0 obținut în minutul 90+5.

Victoria cu Kosovo păstrează România pe locul 2,  cu doar un punct avans în fața Israelului, care stă în coastă pentru locul secund, calificabil la EURO 2024.



Cioflingarii din echipa națională a României bat Kosovo în ultimele minute, cu un om în plus, un penalty ratat și o primă repriză de 90 de minute