Concursuri

Retrospectiva | Euro 1988: Olanda nu a iertat pe nimeni

Olanda lui van Basten a cucerit titlul european in Germania, dupa un turneu in care Marco van Basten a avut o contributie uriasa la succesul “Portocalei mecanice”. Atacantul olandez a castigat tot ce se putea castiga: titlul cu "Portocala mecanica", cel mai bun jucator european al anului (evolua la Milan), cel mai bun marcator al competiei (5 goluri), plus un loc in “echipa ideala” a turneului final. Promitatorul jucator tocmai isi daduse “marele examen”.

Olanda a trecut cu ceva emotii de faza grupelor, mai ales ca a inceput cu stangul: 0-1 cu URSS. Totusi, nimic nu era pierdut. A urmat meciul cu Anglia de la Dusseldorf, al doilea din grupa. Van Basten a reusit un joc senzational, invingand de unul singur echipa lui Lineker. Varful olandez a marcat trei goluri, iar pentru englezi a punctat Bryan Robson. In al treilea meci, batavii au invins Irlanda cu 1-0, obtinand astfel “biletele” pentru semifinalele competitiei.

Anglia, marea deziluzie

Englezii au avut evoluat lamentabil in Germania, nereusind sa acumuleze nici macar un punct in cele trei meciuri din grupa, in care au incasat sapte goluri: 0-1 cu Irlanda, 1-3 cu Olanda si 1-3 cu URSS.

Asadar, in semifinale s-au calificat Germania si Italia (din prima grupa), respectiv URSS si Olanda (grupa a doua).

In semifinale, Olanda a depasit Germania cu 2-1, dupa un meci care ar fi fost mai frumos sa aiba loc in finala, poate si datorita numelor mari care au evoluat in aceasta partida, cum ar fi Matthaus, Voller, Klinsmann, sau Rijkaard, respectiv van Basten, Gullit sau Ronald Koeman. A fost (din nou) seara lui van Basten, pentru ca atacantul olandez a marcat golul calificarii in finala, in minutul 88, la scorul de 1-1, dupa ce nemtii au condus cu 1-0, prin golul marcat de Matthaus.

Partida Olanda - Germania a fost condusa de o brigada 100% romaneasca. Ioan Igna a fost arbitru de centru, iar la tuse s-au aflat Dan Petrescu si Ion Craciunescu.

In cealalta semifinala, URSS a invins nationala Italiei, scor 2-0. La italieni jucau, printre altii, Franco Baresi, Paolo Maldini, Carlo Ancelotii, sau Gianluca Vialli. Iar Oleg Protassov a inscris al doilea gol pentru URSS in poarta aparata de Walter Zenga, doua nume care se leaga de istoria Stelei, ambii antrenand apoi cu succes in Ghencea.

Deci, URSS si Olanda s-au intalnit in marea finala de la Munchen (50.000 de suporteri olandezi in tribune), cele doua formatii intalnindu-se si in faza grupelor. URSS nu a mai repetat isprava in fata unei echipe dezlantuite. Nici celebrul Rinat Dasaev nu a mai putut salva infrangerea. Echipa antrenata de Rinus Michels a reusit un meci de exceptie si a castigat cu 2-0, prin golurile marcate de Ruud Gullit si Marco van Basten, astfel ca Olanda a obtinut singurul titlu din palmares. Portarul van Breukelen a contribuit si el la succes, parand o lovitura de pedeapsa.

Echipa ideala a turneului: Van Breukelen - Bergomi, Ronald Koeman, Rijkaard, Maldini - Giannini, Matthaus, Wouters, Gullit - Vialli, van Basten.

Marco van Basten: “Cele trei goluri cu Anglia reprezinta o amintire foarte frumoasa pentru cariera mea si pentru Olanda, mai ales ca avusesem un an dificil din cauza accidentarilor. Totul s-a schimbat dupa acest meci, totul a fost pozitiv pentru mine. Iar dupa golul meu din finala am stiut ca suntem aproape sa cucerim trofeul. Totusi, n-am constientizat pe moment ce performanta extraordinara am realizat”

Onlinesport: Andrei Preotu



Retrospectiva | Euro 1988: Olanda nu a iertat pe nimeni