Concursuri

interviu

inw
Cum s-a nascut Federatia de Snooker?

Hai sa o luam cu inceputurile.Din 2002, Europost incepuse sa transmita din nou snooker, iar atunci la acel moment Federatia Romana de Biliard s-a hotarat sa faca un Campionat National. De fapt, a fost un singur turneu de snooker, undeva prin decembrie. A fost un singur concurs, i-am zis Campionatul National, noi am fost fericiti, am zis 'Ura'. S-a jucat pe o singura masa, stateai acolo de dimineata pana seara pentru ca nu stiai cand intri la masa. Obositor, dar bun. La acest campionat, din neant, apare un individ, pe numele Dragos Cosmaciuc. Simpatic omul. La momentul respectiv comentam singur snooker pe Eurosport, il stiam pe colegul meu de comentariu de acum, Sandi, de la clubul Champion din Herastrau. Cosmaciuc nu cunostea pe nimeni, Sandi a castigat turneul, dar conteaza mai putin rezultatele. La final, pentru ca trebuia sa se bage in seama, Dragos Cosmaciuc a spus hai ca va fac cinste tuturor, prietenii mei. Ne stiam din vedere doar, ne-am uitat ciudat unii la altii, dar ne-a facut cinste, s-a imprietenit cu noi, baiat de treaba.

Anul viitor, in 200, Federatia nu a mai avut chef sa faca acest Campionat National. Eurosport nu a mai transmis sezonul 2002/2003 si a inceput cu sezonul 2003/2004, iar o data cu reinceperea la televizor a competitiilor, normal, efervescenta acestui sport a inceput sa creasca. In timpul turneelor, daca voiai sa joci snooker nu prea gaseai. Atunci nici nu prea erau mule mele, era una la Champions, una la Texas, iar IDM nu avea la acel moment in 2003 ci au adus in 2004, dupa finala castigata de Ronnie in fata lui Dott.

Dragos Cosmaciuc are un mare merit, ca sa nu critic ci sa si laud, incerc sa respect adevarul istoric. El a facut Asociatia de Snooker din Romania. Se intampla in 2004. In 2003 i-a nascut ideea, eu nu am vrut sa ma bag, dar m-a pus vicepresedinte al acestei Asociatii. Dupa constituirea legala, am incercat si am initiat o discutie cu Federatia Romana de Biliard. Le-am spus ca sunt o mana de oameni si ca nu au timp sa se ocupe de snooker, facand un campionat cand isi aduc aminte. Le-am propus sa intram sub unmbrela lor, iar noi sa ne ocupam de snooker. Acea Federatie ingloba toate disciplinele, cu biliard bila 9, caromul, 14+1 si snooker. Imbinarea corecta a acelei Federatii era Federatia de Biliard si Snooker. Doream sa avem un statut legal oficial de a discuta. Raspunsul lor a fost transant: "Cine sunteti voi? Nu ne intereseaza".

Era greu de acceptat ca cineva sa vina sa iti ia din felie, chiar daca felia aia mucegaise, putrezise. In urma acelui raspuns am zis ca mergem inainte, vom organiza turnee. 99% acest Dragos Cosmaciuc s-a ocupat de organizare de turnee pe plan local, iar noi organizam in Bucuresti. Intre timp Federatia nu a mai organizat sau a incercat si nu au mai venit jucatori. Noi cum lucram? Plateam o taxa la fiecare concurs in cadrul Asociatiei  noastre la fiecare concurs, practic plateam masa. Cat costa masa? 10 lei, eu cinci lei, tu cinci lei, se adunau toate taxele iar acelea erau premiile. Ce a facut Cosmaciuc foarte frumos? Uneori cand nu eram 32 de jucatori, punea de la el diferenta pentru a se ajunge la premiile normale, au fost si cazuri cand au lipsit zece cel mai mult si a pus 500 de lei. Au fost si astfel de situatii, mai dadea diplome si cupe din banii lui, jos palaria pentru Cosmaciuc. El mai juca la turnee, foarte rar si nu facea punct. Avea capacitate de organizator, si are si acum, extraordinara.

Dragos Cosmaciuc a venit cu propunerea de a face o noua Federatie de Snooker, el fiind fost caratist si stiind ce inseamna o federatie. I-am spus ca nu se poate face o federatie atata timp cat exista alta. Am propus sa incercam sa le luam snookerul Federatiei in exercitiu. Am apelat la rude si cunoscuti, in functii publice si politice foarte sus. De aceea sunt extraordinar de, nici suparat si nici frustrat, dar amarat pentru ceea ce s-a intamplat ulterior. Am ajuns la acea vreme la Ministru, s-a ajuns 2004, apoi s-au schimbat au ajuns cei de la PDL si PD. Presedinte la ANS era atunci de la PC, Gheorghe. Si oamenii din sport incepusera sa miroasa despre snooker, iar domnul Gheorghe de asemenea. I-am explicat situatia si i-am spus ca vrem sa luam snookerul de la Federatie. Ne-a rugat sa ii dam timp, iar dupa ceva vreme ne-a spus ca nu se poate lua doar o ramura, solutiile fiind ca ei (n.r. Federatia de Snooker) sa dispara, fie va intelegeti cu ei. I-am spus ca am incercat o intelegere, sa discutam, insa ne-au refuzat. A ramas in picioare varianta sa ii desfiintam prin a arata ca nu se ocupa de snooker, ca nu organizeaza competitii si asa mai departe, nu era greu pentru ca asta era realitatea. Am adus aceste argumente la ANS, iar ajutorul l-am primit nesperat. In conditiile in care noi faceam turnee, Maxim Cassis, EBSA -


interviu