Fotbal American

Kansas City Chiefs câștigă al doilea Super Bowl consecutiv. Victorie după prelungiri cu San Francisco 49ers

Sursă foto: https://twitter.com/NFL

Pentru al doilea an consecutiv echipa Kansas City Chiefs câștigă trofeul Vince Lombardi acordat campioanei din NFL. Condusă cu 10-0 în sfertul secund, Chiefs au întors rezultatul și s-au impus, după prelungiri, cu 25-22, la capătul unui Super Bowl disputat în Las Vegas.

Începutul de meci a fost prudent de ambele părți, cu mai multe schimbări de posesie în primul sfert. Defensivele au stat bine pe picioare, astfel că cei doi pasatori n-au avut prea multe oportunități de a-și deschide jocul.

Primul fumble din playoff pentru 49ers a venit la chiar primul drive din Super Bowl, dar nici de cealaltă parte lucrurile n-au mers prea bine pentru ofensiva lui Chiefs. Patrick Mahomes a încasat două sack-uri, astfel că scorul se încăpățâna să rămână alb.

După un prim sfert încheiat la egalitate 0-0, ceea ce s-a întâmplat pentru doar a zecea oară în istorie la Super Bowl, primele puncte au fost reușite de 49ers în primele secunde ale sfertului secund dintr-un field goal. Jake Moody a trimis printre buturi de la o distanță de 55 de yarzi pentru cele 3 puncte recompensă, intrând astfel în istorie pentru cel mai lung field goal reușit în Super Bowl.

Patrick Mahomes s-a hotărât să riște mai mult și a trimis o pasă de 52 de yarzi prin care a mutat jocul în apropierea terenului de țintă advers, doar că pe atacul imediat următor Chiefs au pierdut posesia după un fumble al lui Isaiah Pacheco. Pe românește, acesta a scăpat mingea din mâini înainte de fi culcat la pământ și 49ers reveneau în ofensivă.

Primul touchdown al meciului a fost reușit de 49ers după o fază ieșită din tipare care a destabilizat complet defensiva lui Chiefs. Brock Purdy, quarterback-ul, a jucat în spate pentru Jauan Jennings care a continuat în lateral pentru Christian McCaffrey și acesta nu s-a mai oprit decât în end zone-ul advers. O defensivă a lui Chiefs care a avut de tras de pe urma unui fault personal care atrăsese o penalizare de 15 yarzi.

Chiefs a modificat tabela printr-un field goal de la 28 de yarzi transformat de Harrison Butker cu 23 de secunde înaintea pauzei. La un al treilea down Mahomes a avut o ezitare și a fost din nou pus la pământ, astfel că deținătorii trofeului au ales varianta unor puncte sigure în locul forțării unui touchdown improbabil la al patrulea down.

Chiefs la putere după pauză

Echipa lui Andy Reid a schimbat complet fața jocului și a preluat frâiele partidei la revenirea de la cabine, întorcând rezultatul după un sfert al treilea adjudecat cu 10-0.

Un field goal și un touchdown complet au făcut ca înaintea sfertului final Chiefs să conducă în premieră, scor 13-10.

Momentul decisiv al meciului s-a consumat în finalul sfertului al treilea când, după un punt (degajare) a celor de la Chiefs la al patrulea down, cei de la 49ers au comis un fumble și au oferit posesia adversarilor în propriul teren de 20, iar Mahomes a profitat livrând prima minge de touchdown.

49ers au reacționat devreme în debutul sfertului al patrulea printr-un touchdown la care Jake Moody a ratat transformarea de un punct (16-13), șutul acestuia fiind blocat de apărarea lui Chiefs.

Cu trei secunde înaintea epuizării cronometrului Butker de la Chiefs a găsit drumul spre cele două buturi, transformând un field goal prin care egala scorul la 19-19, astfel că meciul avea nevoie de prelungiri.

Primii care au marcat în sfertul suplimentar au fost cei de la 49ers, prin Moody (field goal) pentru 22-19, dar la ultimul drive Chiefs au reușit să ducă jocul până în terenul de țintă advers cu touchdown (25-22). Un atac de 69 de yarzi în care Mahomes nu a avut nicio pasă incompletă.

Este pentru a opta oară în istorie când o echipă reușește să câștige doi ani la rând Super Bowl și prima dată de la dubla izbutită de New England Patriots, în 2004.

San Francisco 49ers pierde al doilea Super Bowl consecutiv în fața celor de la Chiefs și rămâne fără victorie în finala NFL din 1994.



Kansas City Chiefs câștigă al doilea Super Bowl consecutiv. Victorie după prelungiri cu San Francisco 49ers