Snooker

Povestea primului meci jucat de Ronnie O'Sullivan in Romania: "De ce joaca asa repede? Asa e el. E Ronnie"

Visul de-o viata al iubitorilor de snooker din Romania a devenit realitate sambata seara si pentru doua ore Circul Globus din Capitala a devenit un Crucible al nostru, al romanilor, cu trei reprezentanti de gala, trei ambasadori ai snookerului la nivel european si chiar planetar sub lumina reflectoarelor.

“Sa facem ca aceasta cupola pur si simplu sa zboare in aer”, a fost apelul maestrului de ceremonii Marius Ancuta, cunoscutul si reputatul comentator de snooker al postului Eurosport si cel caruia i-a revenit sarcina de a-i introduce in arena pe cei trei ambasadori ai snookerului veniti de peste Canalul Manecii.

Si cei aproximativ 2000 de impatimiti au primit-o cum respectul cuvenit pe cea supranumita pe drept “doamna snookerului mondial” si aici ne referim in mod cat se poate de clar la Michaela Tabb.

Prima femeie care a arbitrat finala Campionatului Mondial de doua ori in arena legendara de la Crucible (Sheffield) a intrat prima in arena circului bucurestean pentru a imparti dreptate intre doi jucatori care nu mai au nevoie de nicio prezentare.

Intr-un ropot de aplauze furtunoase si-a facut aparitia la masa de joc campionul mondial in exercitiu, englezul Stuart Bingham, cel care a adus si trofeul cucerit in acest an la Crucible. Un amanunt care a conferit o si mai mare greutate in sine evenimentului de la Bucuresti.

“As putea sa va vorbesc zile intregi, as putea sa vi-l prezint cu numere, dar daca nu sunteti atenti il ratati. Il avem la Bucuresti pe cel mai talentat jucator care a pus mana pe un tac, doamnelor si domnilor, Ronnie O'Sullivan”, au fost cuvintele lui Marius Ancuta la introducerea lui Ronnie O'Sullivan.

Si “Racheta” pasea in arena circului pe ritmurile celebrei piese “Stand up (for the champions)” moment in care publicului a erupt in aplauze si urale pentru omul care a ridicat snookerul la rang de arta. Dupa clasicele “Come on, Ronnie”, cei doi au trecut la treaba si Bingham a avut lovitura de deschidere.

Incepe meciul cu Bingham la deschidere. Acesta scoate o rosie din pachet si o lasa tentant pentru buzunarul superior drept, iar Ronnie nu refuza atacul. Rateaza si tribuna scoate primul oftat. Bingham revine la masa si, extrem de concentrat de parca ar fi fost in joc vreun prestigios trofeu, deseneaza pe postavul verde lasand impresia ca are bila alba trasa de o ata. Bingham pune deoparte o zestre de 66 de puncte si primul frame pare in mare masura rezolvat. Ronnie revine la masa si are nevoie de snooker, numai ca O'Sullivan nu a venit sa recupereze nimic, ci sa faca spectacol. Bila dupa bile, Ronnie a trimis toate coloratele in buzunar inchizand masa cu break de 34 de puncte. Tabela arata insa 70-66 in favoarea lui Bingham, iar intr-un meci oficial nu s-ar fi intamplat niciodata asa ceva. La Ronnie e insa posibil orice.

Bingham pare mai concentrat. Se vede din tinuta sa la masa si pozitia pe care o ia la fiecare lovitura. Nimic nu e lasat la voia intamplarii, doar e campionul mondial in exercitiu si are de aparat un prestigiu construit cu multa munca, chiar daca in celalalt fotoliu se afla campionul publicului si omul care da pe din afara de talent. Doua vizite la masa concretizate in break-uri de 45 si 25 de puncte ii asigura lui Bingham al doilea frame.

Publicul freamata. “Ronnie rateaza mult astazi”, “Nu e in forma”, “Asa e el, isi revine”, murmura spectatorii abia in soapta. O'Sullivan se aduna incet, incet si din doua vizite la masa rezolva frame-ul, unul acompaniat de entuziasm pe fondul unui break de 65 de puncte.

Frame-ul patru si ultimul al primei reprize, inaintea ca jucatorii sa se retraga la cabine asa cum o fac in competitiile oficiale i-a revenit de asemenea lui Ronnie dupa un break solid de 85 de puncte.

Pauza. O parte a spectatorilor se intorc dupa floricele sau racoritoare in asteptarea reluarii, in timp ce majoritatea raman in scaune parca nevrand sa piarda nici macar o secunda din aceasta seara mult asteptata.

Se reia jocul. Ronnie rateaza din nou o lovitura usoara dupa ce pusese deoparte un break de 61 de puncte si Bingham ii fura practic frame-ul, 68-61 pe tabela cu inchidere de masa.

Acelasi Bingham isi vede constiincios de treaba, joaca foarte calculat si chiar arata o forma foarte buna. Campionul mondial din acest an se distanteaza in doar cateva minute la 4-2 pe tabela prin intermediul unui break de 75 de puncte.

Un “Hai ba, Ronnie” grav si cat se poate de romanesc se aude din inaltul tribunei. Zambete in public. Zambeste si Ronnie care pare ca intelege indemnul. “Racheta” se pune serios in miscare si produce primul si de altfel singurul break de peste o suta de puncte al intalnirii. “Dar de ce joaca asa repede”, intreaba o tanara domnisoara din public. Raspunsul ne scuteste de orice comentariu: “Asa e el. E Ronnie”. In cele din urme s-a oprit la 111 puncte, desi ar fi putut inchide masa cu 136 daca nu rata bila verde dintr-o pozitie dificila.

S-a facut 4-4 la frame-uri si Michael Tabb ne anunta ca urmeaza jocul decisiv, iar cei doi titani ai snookerului isi stranga mana conform protocolului.

Un frame final in care ambii jucatori au avut sansele lor si pe care in cele din urma Ronnie O'Sullivan l-a castigat gratie unui break de 54 de puncte reusit la una dintre vizitele sale la masa.

Final de meci. Cele doua ore ale primului meci sustinut de Ronnie O'Sullivan in Romania au trecut ca prin vis. Un vis frumos in care Romania a facut parte din lumea buna a unui sport de elita care implica o anumita conduita atat la masa de joc cat si dincolo de aceasta.

Au urmat interviurile celor trei actori din lumina reflectoarelor si promisiunea lui Ronnie O'Sullivan pentru iubitorii snookerului din Romania, o promisiune care ne dreptul sa visam frumos in continuare si sa speram ca vom deveni un punct permanent pe harta snookerului mondial.

Aventura lui Ronnie O'Sullivan, Stuart Bingham si Michaela Tabb in Romania continua duminica, atunci cand cei trei au programata o vizita omagiala la Clubul Colectiv, apoi o sesiune de autografe pentru fani in Mega Mall (langa Arena Nationala), o trecere prin Clubul TAC din Sema Park si, nu in ultimul rand, revenirea la Circul Globus pentru al doilea meci demonstrativ (ora 20:00).

[news-116699]



Povestea primului meci jucat de Ronnie O'Sullivan in Romania: "De ce joaca asa repede? Asa e el. E Ronnie"