Snooker

Mark King cucereste primul titlu dupa 25 de ani de cariera

Un sfert de secol a asteptat englezul Mark King pentru a pune mana pe primul trofeu din cariera de jucator profesionist de snooker.

King, supranumit si Bruce Willis din snooker, l-a invins pe conationalul sau Barry Hawkins, cu 9-8, in finala Openului Irlandei de Nord, al doilea turneu din nou infiintata serie Home of Nations care aduce laolalta toate natiunile care compun Regatul Unit.

Hawkins, favorit pe hartie, a dominat prima sesiune si la un moment dat s-a aflat in avantaj consistent, 5-1. Au urmat insa nu mai putin de sase jocuri la rand pentru King, doua in finalul primei sesiuni si patru in debutul celei decisive.

Astfel, la 6-5 pentru King finala era relansata, iar cei doi au mers cap la cap pana in jocul decisiv. Unul de un mare dramatism si in care King a avut nevoie de trei vizite la masa pentru a-si adjudeca victoria.

In penultimul joc, al 16-lea, King a revenit de la doua snookere si a fortat trimiterea frame-ului la repozitionarea bilei negre, dupa ce l-a obligat pe Hawkins sa comita un fault la bila neagra. King a atacat cu manta inainte si a lasat bila in apropierea buzunarului de mijloc de parte stanga, o formalitate pentru Hawkins.

La 42 de ani, mai aproape de finalul carierei decat de inceputuri, King ridica deasupra capului primul trofeu de jucator profesionist, unul a carui greutate este data de numele lui Alex "Uraganul" Higgins.

Pentru King a fost doar a treia finala din cariera, dupa cele pierdute in 1997 la Openul Galez (2-9 in fata lui Stephen Hendry), respectiv Mastersul Irlandez in 2004 (7-10 la Peter Ebdon).



Mark King cucereste primul titlu dupa 25 de ani de cariera