Cupa Mondială de Rugby 2023

Așa am trăit Africa de Sud - România la Cupa Mondială. Am asistat la o adevărată comedie!

După înfrângerea record cu Irlanda pentru Stejari a urmat meciul cu Africa de Sud, deținătoarea titlului mondial și numărul doi în ierarhia World Rugby a momentului.

 

FINAL Africa de Sud - România 76-0


17:49 Se termină meciul. Este a treia cea mai severă înfrângere din istoria participărilor României la Cupa Mondială.

Min.74 - Am numit acest meci o comedie, dar e un cuvânt prea blând pentru a descrie ce se petrece pe terenul din Bordeaux. Africa de Sud marchează eseu după eseu, o umilință cum rar am văzut. Practic, minutul și punctul.

Min.70 - Un nou atac al Stejarilor care se încheie cu o penalitate, a 17-a în acest meci. Enorm de mult pentru o echipă care participă la Cupa Mondială. Africa de Sud profită și reușește un nou eseu.

Min.64 - Nici nu am repus bine balonul de la centru, că încasăm un nou eseu. Makazole Mapimpi se duce de unul singur pe extrema stângă. Transformarea este ratată și tabela rămâne la 64-0.

Min.62 - Grant Williams a prins gustul eseului și mai reușește unul. Africa de Sud ajunge la nouă încercări în acest meci.

Min.58 - Moment bun pentru Stejari, cu zece faze de fixare, dar în cele din urmă pierdem posesia.

Min.55 - Grant Williams își trece în cont primul lui eseu pentru Springboks. Pătrundere pe extremă și balonul e culcat la centru pentru 50-0.

Min.53 - Mingea rămâne la sud-africani care au repunerea într-o grămadă ordonată. Arbitrul dictează eseu de penalizare pentru un cumul de infracțiuni comise acolo. Se face 45-0.

Min.52 - Eseul cu numărul șapte nu întârzie să apară. Willemse duce balonul la centru fix sub buturile noastre, dar decizia e întoarsă de arbitrajul video. 

Min.43 - Africa de Sud marchează repede primul eseu din partea secundă. Transformarea e ratată.

17:03 Start de repriză secundă.

16:48 Pauză la Bordeaux, unde plouă în continuare torențial. Africa de Sud conduce cu 33-0.

Min.38 - Câștigăm posesia după repunerea din marginea și ne apropiem la doar doi metri de eseu. Suntem penalizați pentru balon ținut la sol. Păcat de această fază, cea mai bună a Stejarilor în acest meci.

Min.36 - Lovitură de pedeaspă pentru România și jucăm în margine. Vom avea repunerea la cinci metri de terenul de țintă advers.

Min.24 - Grămadă ordonată cu introducerea echipei României la cinci metri de terenul nostru de țintă. Sud-africanii sunt mai puternici și ne împing până la eseu. Se face 33-0.

Min.20 - Lovitură de pedeaspă și de această dată trimitem în margine de unde vom avea repunerea. Între timp a început să plouă torențial la Bordeaux.

Min.18 - Beneficiem de o lovitură de pedeapsă pe care o jucăm în margine.

Min.17 - Eseul cinci pentru Africa de Sud vine după o repunere din margine. Marco van Staden a culcat balonul în terenul nostru de țintă. Intervine arbitrajul video și se acordă lovitură de pedeaspă pentru România. Rămâne 26-0.

Min.13 - Prima lovitură de pedeaspă acordată României în acest meci. Alegem să jucăm la bețe pentru trei puncte. Tevita Manumua ratează tentativa cu o execuție dezamăgitoare. Nici măcar la aceste execuții de picior nu reușim să arătăm ceva notabil.

Min.12 - Eseul cu numărul patru pentru Africa de Sud, aceștia asigurându-și punctul bonus ofensiv. Damian Willemse pătrunde ca la antrenament și acest meci devine o comedie.

Min.9 - Incredibilă eroare de mânuire a balonului și veteranul Duane Vermeulen scapă și marchează eseu la centru. În acest ritm riscăm un scor chiar mai mare decât în meciul cu Irlanda.

Min.7 - Al doilea eseu este reușit de Makazole Mapimpi după o acțiune pe trei sferturi. Scorul devine 12-0 după transformarea lui  Damian Willemse.

Min.6 - Stejarii au încercat o acțiune la mână, dar suntem penalizați pentru un balon ținut la sol și sud-africanii trimit în margine din lovitură de pedeapsă.

Min.3 - Cobus Reinach pătrunde după o grămadă în 22-ul nostru și Africa de Sud reușește primul eseu. Totul a plecat de la o eroare a lui Simionescu, acesta șutând balonul direct în margine. Springboks au avut repunerea și ne-au dominat pe înaintare. Transformarea eseului a fost ratată și rămâne 5-0.

16:03 Start de partidă. Africa de Sud a avut lovitura de începere.


Jacques Nienaberhas a efectuat nu mai puțin de 14 schimbări în echipa care învingea Scoția în primul meci la Cupa Mondială, cu 18-3.

Practic, Springboks aliniază o garnitură complet nouă contra României, dar chiar și așa în meciul de la Bordeaux se pune doar problema scorului, să rămânem realiști.

Africa de Sud și România s-au mai întâlnit o dată la Cupa Mondială, în 1995, ediție găzduită și chiar câștigată de Springboks la chiar prima apariție în competiție.

A fost un 21-8 la Newlands în fața a 45.000 de spectatori. Un scor puțin probabil să se mai repete și acum.

Meciul de la Bordeaux va fi arbitrat de francezul Mathieu Raynal.

Echipele de start

Africa de Sud: Willie Le Roux; Grant Williams, Canan Moodie, Andre Esterhuizen, Makazole Mapimpi; Damian Willemse, Cobus Reinach; Ox Nche, Mbongeni Mbonambi (C), Vincent Koch; Jean Kleyn, Marvin Orie;  Marco van Staden, Kwagga Smith, Duane Vermeulen.

România: Marius Simionescu; Tevita Manumua, Jason Tomane, Taylor Gontineac, Nicholas Onutu; Hinckley Vaovasa, Gabriel Rupanu; Iulian Hartig, Ovidiu Cojocaru, Alexandru Gordas, Adrian Motoc, Marius Iftimiciuc, Andre Gorin, Vlad Neculau, Cristian Chirica (C).



Așa am trăit Africa de Sud - România la Cupa Mondială. Am asistat la o adevărată comedie!