Alte Sporturi

Marele Garry Kasparov a ajuns in premiera in Romania

Sursă foto: facebook.com/GKKasparov/

Garry Kasparov, cel mai tanar campion mondial din istoria sahului, a ajuns duminica seara in premiera in Romania.

Kasparov a venit la Bucuresti pentru a participa pe 28 noiembrie la o conferinta unde va tine un discurs.

Fostul mare campion sovietic a parasit Rusia natala in 2013 din cauza opozitiei pe care o facea la regimul lui Vladimir Putin si s-a stabilit la New York.

Kasparov fusese numit in 2012 presedintele Fundatiei pentru Drepturile Omului in locul lui Vaclav Havel, ultimul presedinte al Cehoslovaciei si primul presedinte al Cehiei dupa despartirea de Slovacia in 1993.

In ultima perioada Kasparov a devenit speaker la diverse conferinte pe teme de business, inovatie, strategie si alte teme ce tin de mintea umana.

In vara acestui an Kasparov a revenit dupa 12 ani la masa unui turneu profesionist de sah. Amanunte aici.

Istorie

In 1985, pe cand avea doar 22 ani, Kasparov a devenit cel mai tanar campion mondial din istorie, dupa ce l-a invins pe maestrul sau Anatoly Karpov cu un stil de joc pentru vremea respectiva considerat agresiv si eminamente de atac.

Nascut in Azerbaidjan dintr-un tata evreu si o mama armeana, cel care avea sa fie supranumit “monstrul cu 100 de ochi care vede tot” s-a numit la inceput Garry Weinstein.

Kasparov si-a continuat ascensiunea si in 1996 a mai stabilit o borna istorica castigand meciul contra computerului IBM denumit “Deep Blue”. Un an mai tarziu rusul avea sa piarda a doua confruntare.

Din 2014 Kasparov a primit cetatenia croata, afirmand ca se teme sa revina in Rusia natala de frica potentialelor repercursiuni care ar fi urmat criticilor indreptate impotriva presedintelui Vladimir Putin.

Kasparov s-a erijat intr-o voce de opozitie la regimul putinian si chiar a dorit sa candideze la alegerile din 2008 impotriva actualului presedinte al Federatiei Ruse.

Inainte de a se retrage in Croatia, Kasparov a incercat sa-l detroneze pe influentul presedinte al Federatiei Ruse de Sah, Kirsan Ilyumzhinov, insa nu a obtinut decat 61 din voturile celor 175 de delegati la scrutiunul organizat.



Marele Garry Kasparov a ajuns in premiera in Romania