Alte Sporturi

Gary Kasparov revine dupa 12 ani la un turneu de sah

Sursă foto: facebook.com/GKKasparov

Legendarul jucator rus Gary Kasparov, omul care a dominat sahul mondial vreme de aproape doua decenii, revine la masa de joc cu ocazia unui turneu organizat in Statele Unite.

Retras din sahul profesionist in 2005, Kasparov a primit o invitatie la Sinquefield Cup in St. Louis, Missouri, turneu desfasurat in perioada 14-19 august.

“Sunt pregatit sa vad daca mai stiu cum se muta piesele. Voi fi pregatit sau nu sa-mi anunt retragerea dupa acest turneu?”, a scris Kasparov la modul ironic pe reteaua de socializare Twitter.

In varsta de 54 ani, Kasparov va fi cel mai varstnic dintre participanti, fiind urmat de indianul Viswanathan Anand care, la cei 47 de ani ai sai, este numarul 12 mondial.

La turneul Sinquefield Cup participa, printre altii, actual lider mondial Magnus Carlsen din Norvegia, si japonezul Hikaru Nakamura, al doilea cel mai bun jucator din lume la ora actuala.

Istorie

In 1985, pe cand avea doar 22 ani, Kasparov a devenit cel mai tanar campion mondial din istorie, dupa ce l-a invins pe maestrul sau Anatoly Karpov cu un stil de joc pentru vremea respectiva considerat agresiv si eminamente de atac.

Nascut in Azerbaidjan dintr-un tata evreu si o mama armeana, cel care avea sa fie supranumit “monstrul cu 100 de ochi care vede tot” s-a numit la inceput Garry Weinstein.

Kasparov si-a continuat ascensiunea si in 1996 a mai stabilit o borna istorica castigand meciul contra computerului IBM denumit “Deep Blue”. Un an mai tarziu rusul avea sa piarda a doua confruntare.

Din 2014 Kasparov a primit cetatenia croata, afirmand ca se teme sa revina in Rusia natala de frica potentialelor repercursiuni care ar fi urmat criticilor indreptate impotriva presedintelui Vladimir Putin.

Kasparov s-a erijat intr-o voce de opozitie la regimul putinian si chiar a dorit sa candideze la alegerile din 2008 impotriva actualului presedinte al Federatiei Ruse.

Inainte de a se retrage in Croatia, Kasparov a incercat sa-l detroneze pe influentul presedinte al Federatiei Ruse de Sah, Kirsan Ilyumzhinov, insa nu a obtinut decat 61 din voturile celor 175 de delegati la scrutiunul organizat.



Gary Kasparov revine dupa 12 ani la un turneu de sah