Sporturi de iarna

Avancronica: Grand Prix-ul de Patinaj al Rusiei

Seria de Competitii de Grand Prix continua cu a doua oprire: Rostelecom Cup (23-25 octombrie) ce se desfasoara in Moscova. Aproximativ 60 de patinatori din 18 tari vor incerca sa adune puncte pentru calificarea in Finala Grand Prix ce se va desfasura in Decembrie in Tokyo.

Spune-ti parerea: Fanii patinajului asteapta parerea ta! Cea mai mare comunitate a iubitorilor 'magiei pe gheata'.
Toti ochii pe Evgeny Plushenko

Capul de afis al acestei competitii este revenirea in competitii internationale a lui Evgeny Plushenko dupa o pauza de 3 sezoane.

Sub comanda lui Alexei Mishin, antrenorul care i-a fost aproape  pe tot parcursul carierei, patinatorul rus a tras din greu pentru a reveni la un nivel inalt. A slabit 9 kg si a reusit sa execute din nou toata gama de sarituri.

Plushenko revine cu gandul la o noua medalie olimpica – ar fi a treia – dar drumul pana acolo e lung si incepe cu competitia din Rusia unde va avea concurenta puternica, desi absenteaza vicecampionul mondial Patrick Chan,  in patinatorul american Johnny Weir – medaliat cu bronz in 2008 la mondiale, Takahiko Kozuka – medaliat cu argint in finala de grand prix din anul trecut, dar si fostii juniori Brandon Mroz si Florent Amodio precum si veteranul Kevin Van der Perren – fost medaliat cu bronz european in 2007.

Alti patinatori ce vor concura la  Grand Prix –ul Rusiei: finlandezul Ari-Pekka Nurmenkari (al 27 lea la Campionatele Mondiale din 2009), canadianul Shawn Sawyer a (al 12 –lea la Olimpiada din 2006), suedezul  Adrian Schultheiss (al 18-lea , Campionatele Mondiale din 2009),  slovenul Gregor Urbas ( locul 21 Campionatele Mondiale din 2009) si alti doi patinatori rusi  Artem Borodulin (locul 13 la Campionatele Europene din 2009) si Ivan Tretiakov (al 2lea la  Nebelhorn Trophy2009 )

Mao Asada contra Miki Ando sau poate nu

Competita pentru medalia de aur va fi intre compatrioatele Mao Asada si Miki Ando. Daca pentru  Ando competitia inseamna debutul  in acest sezon, pentru Mao Asada poate insemna sansa de a se califica in Finala  de Grand Prix – ea obtinand deja o medalie de argint la primul GP din Paris.

Ambele patinatoare japoneze se prezinta la Moscova in conjuncturi destul de dificile. In ciuda medaliei de argint castigata la Paris Mao Asada a avut dificultati in ambele programe nereusind triplu axel in programul scurt si aterizand doar patru sarituri triple in cel liber.

Miki Ando si-a schimbat programul scurt pe ultima suta de metri  ( a renuntat la programul “Queen of the Night” unde portretiza femeia paianjen pentru ca se temea ca programul va fi considerat prea neobisnuit atat de public cat si de arbitri) si va patina pe Requiem.

In cazul in care se vor impiedica patinatoarele nipone la panda vor fi speranta Rusiei Alena Leonova, americancele Alissa Czisny si Ashley Wagner si germanca Annette Dytrt.

Venita sezonul trecut parca de nicaieri Alena Leonova a uimit pe toata lumea. Clasata pe locul 5 la Campionatul National al Rusiei a profitat ca primele clasate erau prea tinere pentru competitiile internationale si a fost desemnata reprezentanta Rusiei la Campionatul European de la Helsinki.

Desi debutanta, a surprins clasandu-se pe locul 5 si cucerind inimile iubitorilor patinajului prin energia, muzicalitatea si entuziasmul ei. La mondiale a mai facut inca un pas. A obtinut doua locuri la Olimpiada pentru Rusia clasandu-se in primele 10 patinatoare ale lumii. Debutul de sezon a adus o noua surpriza marca Alena Leonova. A castigat Finlandia Trophy invingand-o la ea acasa pe campioana europeana Laura Lepisto. Oare va mai urma vreo surpriza si la Cupa Rusiei ?

Fosta campioana Julia Sebestyen ( locul 10 la Capionatele celor 4 continente 2009)), britanica Jenna McCorkell (locul 20 la 13 la Campionatele Mondiale din 2009), rusoaicele Katarina Gerboldt si Oksana Gozeva completeaza lista participantelor.

Favoriti clari

Atat in proba de perechi cat si in cea de dans se contureaza deja favoriti la castigarea competitiei. La perechi lupta se va da intre perechea  Yuko Kavaguti si Alexander Smirnov si chinezii Qing Pang si Jian Tong. Iar in proba de dans ordinea pare stabilita de la inceput odata cu retragerea campionilor mondiali Oksana Domnina si Maxim Shabalin: Meryl Davis and Charlie White ( locul 4 la Campionatele Mondiale din 2009), Anna Cappellini si Luca Lanotte ( locul 10 la Campionatele Mondiale din 2009) si Vanessa Crone si Paul Poirier ( locul 12 la Campionatele Mondiale din 2009).

Programul competitiei

23 Octombrie, 2009
12:30 Dans Impus – Tango Romanctica
14:45 Program Scurt masculin
16:35 Program scurt perechi
18:00 Program scurt feminin
19:50 Dans Original

24 octombrie 2009
13:45 Program liber masculin
16:00 Program liber perechi
17:40 Dans liber
19:40 Program liber feminin

25 octombrie 2009
15:30 Gala laureatilor

Iulia Galbenu


Avancronica: Grand Prix-ul de Patinaj al Rusiei