Golf

Westwood, omul care a intrerupt hegemonia lui Woods

Englezul Lee Westwood este incepand de luni noul lider al clasamentului mondial in golful profesionist, dupa ce americanul Tiger Woods a detinut hegemonia ierarhiei timp de 281 de saptamani.
In varsta de 37 ani, Westwood este primul european care urca pe cea mai inalta treapta a clasamentului mondial dupa 16 ani, ultimul jucator de pe Batranul Continent care a detinut pozitia suprema fiind englezul Nick Faldo.

Westwood a profitat de clasarea modesta a germanului Martin Kaymer la Mastersul Andaluziei, turneu incheiat finalul saptamanii trecute cu victoria nord-irlandezului Graeme McDowell.

Kaymer avea nevoie de o clasare pe unul din primele doua locuri pentru a urca pe primul loc in fata lui Woods, dar a esuat in tentativa sa, clasandu-se in pluton la nu mai putin de zece lovituri in urma invingatorului.

"Lee merita cu siguranta acest loc. Este unul dintre cei mai grozavi jucatori din circuitul European Tour", a spus Kaymer dupa turneul din Spania.

La randul sau, Westwood a declarat pentru el primul loc mondial este cea mai importanta realizare de pana acum a carierei.

"Este un vis sa ma gandesc ca in acest moment niciun alt jucator nu este mai bun ca mine. Simt o mare onoare, dar si o mai mare responsabilitate.

"Sa devin numarul unu mondial confirma faptul ca in ultima perioada am muncit in directia cea buna", a declarat Westwood.

Cariera lui Lee Westwood, noul lider al clasamentului mondial, a evoluat in doua faze. Mai intai a petrecut nu mai putin de 180 de saptamani in topul zece intre 1998 si 2001, ajungand la un moment dat pe locul patru. Dupa nasterea primului sau fiu Westwood si-a luat o pauza din circuit, perioada in care si-a iesit complet din mana alunecand pana pe locul 250 mondial.

Englezul a revenit in prim plan in 2003 cu victoria obtinuta in Openul International BMW, revenirea in top 50 realizandu-se dupa succesele obtinute in 2007 la Openul Andaluziei si la Mastersul Britanic. In 2008 a revenit in top 10.

Onlinesport: Dumitru Stircu


Westwood, omul care a intrerupt hegemonia lui Woods