Golf

Tiger Woods - glorie si decadere. Povestea celui mai bine platit sportiv din lume

Tiger Woods, care a anuntat luni seara ca divorteaza dupa un scandal sexual si probleme in cariera, a depasit toate recordurile: cel mai tanar castigator de Masters, cel mai tanar numar 1 mondial, cel mai tanar jucator de golf care a castigat 50 de turnee in circuitul nord-american.
Anuntul divortului de fostul model suedez Elin Nordegren, dupa sase ani de casnicie, apare ca o consecinta logica a scandalului mediatic care s-a produs dupa dezvaluirea, anul trecut, a aventurilor extraconjugale ale celui mai bine platit jucator din istorie, cu castiguri de peste un miliard de dolari, scrie AFP.

Dirvortul survine la putin timp dupa cel mai slab rezultat din cariera sa profesionista: penultimul loc la turneul de la Akron, Ohio.

Acest american a uimit lumea golfului in aprilie 2001, reusind ceea ce nimeni nu mai reusise: sa devina primul sportiv ce castiga consecutiv principalele patru turnee: US Open, British Open, USPGA in 2000 si Mastersul in 2001.

La doar 25 de ani, el a depasit alti patru jucatori ce reusisera sa castige cele patru Grand Slam-uri...insa de-a lungul carierei lor. Aflat tot in varful carierei, Woods reuseste dubla la US Open, devenind al cincilea jucator care reuseste acest lucru.

Nascut in California in 1975, Woods este fiul lui Earl, locotenent-colonel in armata americana, si al Kultidei, nascuta in Thaïlanda. Parintii sai i-au dat prenumele de Eldrick, insa tatal sau i-a spus "Tigrul" (Tiger) in semn de omagiu pentru un soldat vietnamez ce ii fusese prieten.

Earl Woods, un adevarat fan al golfului, a pus rapid crosa in mainile fiului sau. La 5 ani, Tiger apare intr-o revista de specialitate din SUA.

Licentiat la universitatea din Stanford, in apropiere de San Francisco, el a castigat de trei ori titlul de campion al SUA la amatori, un record.

Primul sau succes la un turneu major dateaza din 1997 la Mastersul de la Augusta. Cu insolenta varstei de 21 de ani, el castiga la o diferenta de 12 lovituri in fata ocupantului locului doi. Anul 1997 il incheie pe primul loc in clasament mondial, lucru pe care niciun alt jucator atat de tanar nu-l mai reusise.

Desemnat jucatorul anului de noua ori, el are in total 72 de victorii in circuitul american si detine toate calitatile pentru a-l detrona pe americanul Jack Nicklaus, care a acumulat de-a lungul carierei 18 victorii in marile turnee americane.

Tiger Woods devine unul dintre cei mai mediatizati sportivi din istorie.

Presa scrie multe randuri despre problemele sale conjugale dupa accidentul de masina de la finalul lunii noiembrie 2009. Tabloidele se ocupa doar de gasirea presupuselor numeroase amante ale sportivului. Pus la zid, el se retrage "temporar" la 11 decembrie.

Dispare apoi din viata publica si pierde multi sponsori.

Tiger reapare la 19 februarie, la televiziune, unde cere scuze fanilor si familiei: "Am fost infidel. Am avut aventuri. Am inselat. Si vina imi apartine in intregime".

Jucatorul de golf anunta ca merge la terapie - pentru dependenta sexuale, conform presei.

Revine pe terenul de golf in aprilie, insa are un sezon "negru", chiar daca ramane numarul 1 mondiale. Dupa umilitorul penultim loc de la Akron, campionul a ocupat locul 28 in campionatul PGA in urma cu opt zile.

Luni seara, avocatii lui Tiger si Elin au anuntat divortul celor doi. "Elin Nordegren si Tiger Woods au confirmat astazi ca au divortat", se arata in comunicatul in care se precizeaza ca sentinta a fost pronuntata de un tribunal din Florida.

"Suntem tristi ca mariajul nostru s-a incheiat si ne dorim reciproc tot ce este mai bun in viitor", au declarat cei doi in comunicatul citat, subliniind ca vor avea custodia comuna a copiilor lor, Sam Alexis (3 ani) si Charlie Axel (1 an).

"Desi nu mai suntem casatoriti, r-manem parintii celor doi copii minunati si fericirea lor a fost si va ramane mereu extrem de importanta pentru noi. In saptamanile si lunile care vor veni, in care ne vom obisnui cu noua situatie, nu va fi usor pentru copii, de aceea viata noastra privata va fi principala preocupare", au mentionat cei doi.

Avocatul lui Elin a anuntat ca nu vor fi oferite detalii in privinta termenilor divortului, insa presa americana sustine ca aceasta ar urma sa primeasca intre 100 si 500 de milioane de dolari.

Mediafax


Tiger Woods - glorie si decadere. Povestea celui mai bine platit sportiv din lume