Golf

Nord-irlandezul McDowell, primul european castigator la US Open dupa patru decenii

La 30 ani, Graeme McDowell a obtinut, duminica, prima victorie intr-un turneu major, trecandu-si in palmares a 110-a editie a US Open Championship, al doilea Grand Slam al sezonului.

Al doilea inaintea rundei finale, jucatorul irlandez a gresit mai putin in comparatie cu principalii sai urmaritori, devenind astfel la final primul european care triumfa la US Open dupa 40 ani.

Ultima izbanda a unui jucator de pe batranul continent ii apartinea englezului Tony Jacklin in 1970.

A doua mare surpriza a venit din partea francezului Gregory Harvet, jucator aflat pe locul 391 mondial, care a incheiat pe locul secund, la doar o lovitura distanta de McDowell.

Podiumul a fost completat de sud-africanul Ernie Els, care a terminat la doua lovituri de invingator, ratand o buna sansa de a-si trece in palmares un al treilea titlu la US Open, dupa cele din 1994 si 1997.

Intrat pe traseu in ultima pereche, McDowell a profitat de ratarile monumentale ale liderului Dustin Johnson, instalandu-se la sefia turneului cu 3 sub par dupa un par la cupa a 3-a.

Aflat la 6 sub par, cu trei lovituri in fata lui McDowell, americanul Johnson a fost tradat de emotii, presiunea momentului facandu-l pe jucatorul in varsta de 25 sa-si piarda pur si simplu capul.

Inceput cu par la limita pentru Johnson, dupa care a urmat o serie care nu va fi uitata prea curand: triplu bogey la a 2-a, dublu bogey la a 3-a, dupa ce a ratacit mingea cu lovitura de inceput, asa numita 'drive shoot'. Inca un bogey la a 4-a si avansul lui Johnson se topise, ajungand pe Even Par.

In tot acest timp, experimentatii Phil Mickelson si Ernie Els erau pe traseu, cu evolutii oscilante. Campion la Masters in acest an, Mickelson a inceput in forta, cu birdie la prima cupa, ratand de putin un eagle la a 4-a.

Els a reusit primul sau birdie la cupa a 2-a, liderul FedEx Cup (n.a. - ierarhia pe puncte a circuitului PGA Tour) devenind co-lider al turneului la 3 sub par dupa un al treilea birdie la a 6-a.

Liderul mondial Tiger Woods si-a inceput evolutia in penultima grupa alaturi de necunoscutul francezul Gregory Harvet. Jocul americanului a dat semne de slabiciune inca de la prima cupa, unde a incheiat cu bogey.

Au urmat altele trei in front nine si doar un singur birdie, la cupa a 7-a, unde Woods si-a aratat putin din maiestria care l-a facut cel mai bun jucator de golf al lumii.

Alte trei bogey l-au mentinut pe american departe de prima pozitie, evolutia sa fiind oarecum indulcita de un birdie la celebra si totodata dificila cupa 14 de la Pebble Beach.

Singurul jucator care ar fi putut sa-i puna probleme lui McDowell a fost Els, dar sud-africanul a avut o serie neagra la cupele 9, 10 si 11, cand a fost dat inapoi cu nu mai putin de patru lovituri. Doua bogeys si un dublu bogey la a 10-a, cand a trimis mingea in afara traseului de baza.

Aflat in umbra lui Tiger Woods pe traseu, francezul Havret si-a vazut de jocul sau de regularitate, reusind doua birdies in front nine, fiind penalizat de selectivul traseu cu trei bogeys la cupele 8, 10 si 17.

Cu sase victorii profesioniste in palmares, dintre care cinci obtinute in European Tour, ultima data in acest an la Openul Galez, McDowell se afla la cel mai important succes din cariera, cel mai bun rezultat al sau intr-un Grand Slam fiind o clasare pe locul 10 la PGA Championship din 2009.

Pentru succesul sau de la Pebble Beach, Graeme McDowell si-a rotunjit conturile cu 1.350.000 de dolari, premiile totale insumand 7.5 milioane.

Victoria obtinuta de nord-irlandez are urmari imediate si in clasamentul mondial, unde McDowell a facut un salt de 24 de locuri ajungand in aceasta saptamana pe pozitia a 13-a. Lider se mentine in continuare Tiger Woods, urmat de Phil Mickelson, Lee Westwood, Steve Stricker, Jim Furyk si Erni Els.

In alta ordine de idei, Ernie Els si-a pastrat prima pozitie in clasamentul FedEx Cup, avand 1751 puncte, cu 230 mai multe decat principalul sau urmaritor Phil Mickelson.

Urmatorul turneu de Mare Slem, Campionatul Marii Britanii sau 'Open Championship', este programat intre 15 si 18 iulie pe legendarul traseu St.Andrews din Scotia.

Ierarhia finala a US Open:

1. Graeme McDowell (NIR) E
2. Gregory Harvet (FRA) +1
3. Ernie Els (RSA) +2
T4.Phil Mickelson (SUA) +3
T4.Tiger Woods(SUA) +3
T6.Matt Kuchar (SUA) +4
T6.Davis Love III (SUA) +4

Onlinesport: Dumitru Stircu



Nord-irlandezul McDowell, primul european castigator la US Open dupa patru decenii