Ciclism

Boonen a triumfat la Orleans. Wiggins, noul lider al cursei

Belgianul Tom Boonen s-a impus la sprint, luni dupa-amiaza, la capatul celei de-a doua etape din Paris-Nisa, prima cursa importanta pe etape a sezonului.
Rutierul formatiei Omega Pharma-Quick Step i-a invins detasat pe spaniolul Jose Joaquin Rojas Gil (Movistar) si pe germanul John Degenkolb (Project 1t4i).

Britanicul Bradley Wiggins a incheiat cursa in grupul principal si a preluat astfel tricoul galben de lider al ierarhiei generale de la suedezul Gustav Larsson.

Wiggins are un avans de sase secunde in fata americanului Levi Leipheimer si de sapte secunde in raport cu Tom Boonen.

Programata intre Mantes-la-Jolie si Orleans pe un traseu in lungime de 185.5 kilometri, a doua etapa din Paris-Nisa s-a desfasurat sub semnul vantului si al ploii.

Dupa o prima evadare solitara a belgianului Oliver Kaisen, iesit din pluton la kilometrul 60.5, cursa a luat o noua turnura in a doua parte, cand grupul masiv de rutieri s-a divizat in mai multe grupulete din cauza vantului din lateral.

In primul dintre grupuri s-au plasat Boonen, Chavanel, Leipheimer, Maes, Monfort, Wiggins, Thomas, Valverde, Rojas, Gavazzi, Kiserlovski, Westra, Ravard, Van Garderen, Jeannesson, Klier, Vanmarcke, Maaskant, Phinney, Spilak, Vicioso si Degenkolb.

Cei 22 si-au construit un avans de peste doua minute in fata grupului tricoului galben in care a fost prins, printre alti favoriti, si germanul Tony Martin, castigatorul din 2011 al Cursei Soarelui.

Rutierii din frunte au rulat compact pana la intrarea in ultimii patru kilometri, cand olandezul Lieuwe Westra (Vacansoleil) a incercat un atac solitar, suprimat insa de reactia celorlalti ciclisti.

In aceste conditii s-a ajuns in final la un sprint in trei, cu Boonen reusind sa-si duca pana la capat efortul. De retinut ca pe patru s-a clasat belgianul Vanmarcke, cel care il invingea pe fostul campion mondial in Omloop Het Nieuwsblad din acest an.

Paris-Nisa a mai sosit la Orleans de alte patru ori in istorie, iar Boonen le-a urmat in cartea de istorie a invingatorilor lui 1937 – Rene Le Greves, 1974 – Eddy Merckx, 1994 – Mario Cipollini si 1995 – Wilfried Nelissen.

Pentru Boonen a fost a sasea victorie din cariera in Paris-Nisa, cifra care il plaseaza pe belgian la egalitate cu Jopp Zoetemel si Eddy Planckaert. Recordul de victorii in Cursa Soarelui este in continuare detinut de legendarul Eddy Merckx, care s-a impus de 20 de ori.

Boonen a ajuns astfel la cota cinci succese in 2012, fiind al doilea dupa italianului Andrea Guardini, care a obtinut sase victorii dupa ce a dat recital in Turul Langkawi din Malaezia.

Cursa continua, marti, cu etapa a 3-a, o mansa de 194 kilometri intre Vierzon si Le Lac de Vassivière cu final in ascensiune pe o catarare de categoria a 3-a.

Onlinesport: Dumitru Stircu


Boonen a triumfat la Orleans. Wiggins, noul lider al cursei