Ciclism

Marele Boonen batut in Omloop de un tanar conational

Editia din acest an a semi-clasicei belgiene Omloop Het Nieuwsblad, competitie care a dat startul curselor de o zi din zona Flandrei, a fost castigata de tanarul belgian Sep Vanmarcke.
In varsta de doar 23 de ani, promitatorul rutier al formatiei Garmin l-a depasit la sprint dupa aproape cinci ore de cursa pe mult mai titratul sau conational Tom Boonen (Omega Pharma-Quick Step).

Podiumul a fost completat de spaniolul Juan Antonio Flecha (Sky), care nu a emis nicio pretentie in fata celor doi belgieni la sprintul final.

Desfasurata pe un traseu in lungime de 200 de kilometri in jurul localitatii Ghent, cursa Omloop a avut o desfasurare ce nu a iesit din tiparele unei clasice belgiene.

Sapte rutieri au animat intrecerea in prima parte a cursei, David Boucher (FDJ - BigMat), Marco Haller (Katusha), Lieuwe Westra (Vacansoleil), Sven Vandousselaere (Topsport), Arnoud van Groen (Accent.jobs - Willems Verandas) , Florian Vachon (Bretagne) si Davide Ricci Bitti (Farnese Vini).

Prima mutare tactica i-a apartinut lui Boonen, care a atacat pe Taaienberg, a sasea din cele zece catarari ale cursei, cu 61 de kilometri inaintea finalului.

Alaturi de fostul campion mondial s-a cristalizat un grup de sapte rutieri, printre care s-au regasit si puternicii Flecha si Thor Hushovd.

Philippe Gilbert, campionul Belgiei si unul dintre favoritii cursei, a avut ghinionul sa sparga noua kilometri mai tarziu, situatie care l-a facut sa piarda contactul cu grupul principal. Ulterior Gilbert avea sa revina in pluton, fara insa a mai conta in lupta pentru victorie.

Cu 40 de borne inaintea finalului s-a produs regruparea in fruntea cursei, Lieuwe Westra (Vacansoleil) si Sven Vandousselaere (Topsport-Vlaanderen), ultimii rutieri ramasi in fata din evadarea initiala, fiind pescuiti de grupul Boonen.

Ajutat de coechipierul sau Dreys Devenyns, Boonen a fost practic locomotiva grupului de frunte si avansul fata de pluton a crescut la peste doua minute.

Belgianul Vanmarcke a incercat sa se desprinda pe Molenberg, ultimul 'munte' trecut de ciclisti inaintea finalului, insa Boonen si Flecha s-au mentinut in trena rutierului de la Garmin.

Hushovd nu a reusit sa tina pasul si s-a vazut scuturat, la fel ca si Matti Breschel de la Rabobank. Cei doi au fost in cele din urma prinsi din urma de plutonul condus de echipa BMC a norvegianului.

Vanmarcke si-a mai incercat o data sansa la 20 de kilometri de final, cand a atac pe plat. Din nou Boonen si Flecha au raspuns, astfel ca cei trei au ramas singuri in frunte pentru marea finala de la Ghent.

Cu un avans scazut la sub un minut la intrarea in ultimii trei kilometri, Flecha, Boonen si Vanmarcke au inceput devreme tatonarile de final. Rand pe rand Flecha si Vanmarcke au incercat sa-l surprinda pe Boonen, insa sprinterul belgian a rezistat cu brio.

Fostul castigator al Turului Flandrei a atacat in ultimele sute de metri si parea ca se indreapta spre primul succes din cariera in Omloop.

Vanmarcke a replicat prin dreapta si s-a dovedit in cele din urma rutierul mai puternic.

La cei 23 de ani, ciclistul originar din Kortrijk si-a trecut in palmares cea dintai victorie din cariera.

Rezultatul din Omloop a fost anuntat de locul doi ocupat in urma cu doi ani in Gent-Wevelgem si locul patru din urma cu un an in E3 Prijs Vlaanderen de la Harelbeke.

Duminica este programata semi-clasica Kuurne-Bruxelles-Kuurne.

Onlinesport: Dumitru Stircu


Marele Boonen batut in Omloop de un tanar conational