Ciclism

Contador, suspendat doi ani pentru dopaj si deposedat de Turul Frantei din 2010

Ciclistul spaniol Alberto Contador a fost suspendat de TAS pentru doi ani dupa ce a fost depistat pozitiv la un control antidoping efectuat la 21 iulie 2010 in a doua zi de pauza din Turul Frantei, informeaza Gazzetta dello Sport. Contador a pierdut toate victoriile obtinute din august 2010 si pana in prezent, inclusiv Turul Italiei de anul trecut.
Amanat vreme de cateva luni din motive cunoscute doar de TAS, verdictul in cazul lui Contador vine la o distanta de 565 de zile dupa ce rutierul iberic a fost depistat pozitiv in Turul Frantei 2010.

Publicatia italiana citata mai sus mai precizeaza ca suspendarea rutierului a fost activata din august 2010 si va fi in vigoare pana la 6 august 2012, astfel ca Alberto Contador nu va putea participa la Turul Frantei din acest an.

Mai mult decat atat, spaniolul a fost deposedat de victoria obtinuta in Marea Bucla din 2010, iar luxemburghezul Andy Schleck are toate sansele de a primi tricoul galben pentru ca a incheiat cursa pe locul secund.

Contador castigase Turul Frantei din 2010 pentru doar 39 de secunde avans in fata lui Andy Schleck. Dupa decizia TAS noul podium al cursei din urma cu doi ani arata astfel: 1.Andy Schleck, 2.Denis Menchov, 3.Samuel Sanchez.

Cursele castigate de Contador in 2011 si care acum i-au fost retrase spaniolului:

Turul Murciei – Etapa 2: Locul doi - Denis Menchov (RUS)
Turul Murciei – Etapa 3: Jérôme Coppel (FRA)
Turul Murciei – Clasamentul general: Jérôme Coppel (FRA)
Turul Cataluniei – Etapa 3: Michele Scarponi (ITA)
Turul Cataluniei – Clasamentul general: Michele Scarponi (ITA)
Turul Castilla si Leon – Etapa 4: Richie Porte (AUS)
Turul Italiei – Etapa 9: Jose Rujano (VEN)
Turul Italiei – Etapa 16: Vincenzo Nibali (ITA)
Turul Italiei – Clasamentul general: Michele Scarponi (ITA)

Cazul lui Alberto Contador a ajuns in fata judecatorilor de la TAS dupa ce UCI a recomandat Federatiei Spaniole de Ciclism sa-l suspende pe rutier pentru doi ani, iar aceasta din urma a trecut peste recomandare si i-a dat liber ciclistului sa concureze in continuare.

Problemele pentru Contador au aparut pe 21 iulie 2010 in a doua zi de pauza a Turului Frantei din acel an, cand rutierul a fost testat pozitiv cu o cantitate infima de clenbuterol la un test anti-doping efectuat la Pau.

Cum aceasta substanta nu poate fi produsa de organismul uman pe cale naturala si se regaseste pe lista produselor interzise de Agentia Mondiala Antidoping, Contador si-a construit intreaga aparare pe ipoteza contaminarii alimentare.

Spaniolul a sustinut ca a fost infestat prin intermediul carnii de vita pe care a consumat-o in acea zi de pauza din Turul Frantei.

Intre timp Contador a concurat fara probleme si chiar a castigat curse importante, printre acestea de referinta fiind Turul Italiei din 2011, Turul Cataluniei si Turul Murciei.

Primit cu fluieraturi la prezentarea echipelor din Turul Frantei 2011, rutierul iberic a incheiat Marea Bucla pe locul cinci la general, nereusind sa conteste suprematia australianului Cadel Evans.

Contador nu a mai concurat in nicio cursa oficiala dupa Marea Bucla si a revenit pe bicicleta in ianuarie 2012 in Turul San Luis din Argentina, unde a castigat doua etape montane si s-a clasat pe locul doi la general.

Onlinesport


Contador, suspendat doi ani pentru dopaj si deposedat de Turul Frantei din 2010