Ciclism

Contador aproape de a scapa basma curata

Directorul stiintific al Agentiei Mondiale Antidoping (WADA), Olivier Rabin, a admis ipoteza contaminarii alimentare cu clenbuterol în cazul rutierului spaniol Alberto Contador, depistat pozitiv în 2010, informeaza cotidianul Marca.
Olivier Rabin a admis ca "în unele tari carnea ar putea fi contaminata cu clenbuterol", o ipoteza regasita în literatura de specialitate si la care a apelat si Contador pentru a-si sustine nevinovatia.

Clenbuterolul este un betasimulent. Urme foarte mici ale acestei substante au fost gasite la un control antidoping asupra lui Alberto Contador, câstigatorul spaniol al Turului Frantei din 2010. Cu aceeasi substanta au fost depistati pozitiv cinci componenti ai echipei nationale a Mexicului, care disputa în prezent Gold Cup în SUA, cei cinci fiind suspendati. Federatia Mexicana de Fotbal (Femexfut) a anuntat, marti, ca analiza esantionului B în cazul celor cinci jucatori a fost negativa.

Marca noteaza ca aceste noi cazuri i-au facut pe oficialii WADA sa reanalizeze problema clenbuterolului.

"Exista foarte putine cazuri de rezultate pozitive cu clenbuterol, astfel ca nu este imposibil sa se analizeze fiecare caz în parte. Putem face unele recomandari Comitetului Executiv al WADA pentru a fixa ce valoare înseamna un rezultat pozitiv clar si ce valori ar putea fi interpretate în functie de context, luând în calcul rezultatele anterioare ale sportivului", a explicat Rabin, citat de Marca.

WADA ar putea astepta pâna în luna septembrie pentru a aproba aceste modificari, însa orice propunere ar putea fi confirmata de Grupul de experti de la laboratorul forului, care se va reuni saptamâna viitoare, la Montreal.

"Teama contaminarii carnii cu substante dopante nu este ceva nou. Înainte a fost cazul testosteronului, acum este clenbuterolul", a mai spus directorul stiintific al WADA.

Rutierul italian Alberto Contador are posibilitatea sa participe la Turul Frantei din acest an, ce va începe pe 2 iulie, dupa ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a decis ca audierea în cazul lui sa fie fixata pentru 1-3 august, dupa competitia franceza. Aceasta audiere, prevazuta initial pentru 6-8 iunie, a fost amânata de TAS "pentru a oferi tuturor partilor un termen rezonabil".

TAS va analiza apelul introdus de Uniunea Ciclista Internationala (UCI) si Agentia Mondiala Antidoping (AMA) dupa ce federatia spaniola l-a "achitat" pe Contador în urma controlului pozitiv de la Turul Frantei 2010, spaniolul pledând pentru contaminare alimentara.

Mediafax



Contador aproape de a scapa basma curata