Ciclism

Retrospectiva 2010: Armstrong si Contador, sub lupa justitiei dupa ce au castigat Turul Frantei

În iulie 2010, americanul Lance Armstrong si-a luat adio de la Turul Frantei în ziua în care spaniolul Alberto Contador câstiga pentru a treia oara aceasta competitie, însa acuzatiile de dopaj au stricat anul celor doi mari granzi ai ciclismului, care acum sunt doar campioni aflati sub ancheta.

Cu câteva saptamâni înainte de debutul Marii Bucle, americanul Floyd Landis a pus pe jar planeta ciclismului, luând decizia de a face dezvaluiri pentru a nu mai avea mustrari de constiinta, dupa ce timp de patru ani a negat ceea ce era evident. Rutierul american nu numai ca a recunoscut ca s-a dopat în timpul Turului Frantei, din 2006, competitie pe care a câstigat-o, dar titlul i-a fost retras ulterior dupa ce a fost depistat pozitiv, dar a incriminat mai multi dintre fostii sai coechipieri, dintre care cel mai celebru este Lance Armstrong.

Confesiunile sale, care povestesc în detaliu sedintele de transfuzii sanguine din autocarul echipei lor de ciclism, US Postal, au obligat justitia americana sa initieze o ancheta, care i-a fost încredintata procurorului Jeff Novitzky, devenit cunoscut dupa afacerea Balco în 2003.

În pluton, Armstrong, la aproape 39 de ani, nu a mai fost deloc "stapânul" si a încheiat ultima sa participare la Turul Frantei în coada clasamentului. Desi unii au încercat sa faca o legatura între prestatia slaba a americanului si teama acestuia de ancheta care îl astepta în Statele Unite, Armstrong, de sapte ori câstigator al Turului Frantei, a refuzat orice astfel de asociere. Însa, prudent, Armstrong s-a înconjurat de avocati.

Despre ancheta, nu s-au aflat multe. Au aparut doar informatii ca mai multi martori au fost audiati în fata unui mare juriu la Los Angeles, care trebuie sa stabileasca ce capete de acuzare pot fi formulate. De asemenea, anchetatorii au solicitat colaborarea Interpolului, lucru care le va permite sa obtina din tarile europene probe ce ar putea fi atasate la dosar, cum ar fi, de exemplu, esantioanele prelevate lui Armstrong în timpul participarilor sale la Turul Frantei.

În timp ce texanul este în colimatorul justitiei din tara sa, însa este liber sa concureze, spaniolul Alberto Contador a lasat deja bicicleta deoparte si risca o sanctiune pur sportiva.

Problemele sale au aparut când câteva picograme dintr-un produs dopant, clenbuterolul, au fost descoperite în esantioanele de urina prelevate de la Contador, în timpul Turului Frantei, în data de 21 iulie, care era o zi de pauza. Spaniolul a fost suspendat provizoriu la sfârsitul lunii august de Uniunea Internationala de Ciclism (UCI), în asteptarea verdictului federatiei spaniole, care are responsabilitatea de a dicta sanctiunea disciplinara asa cum prevede regulamentul.

Triplul câstigator al Turului Frantei (2007, 2009, 2010), cu lacrimi în ochi, a justificat prezenta urmelor respective printr-o contaminare alimentara. Anturajul sau sustine ca la originea controlului pozitiv se afla carnea achizitionata de la o macelarie din Irun. O explicatie greu de digerat de catre producatorii spanioli de carne, care au depus o plângere împotriva X.

Contaminarea ar putea fi însa consecinta unui dopaj sanguin. Mai multe publicatii au avansat ideea ca reziduuri plastice, tipice pungilor de plastic folosite la stocarea sângelui, au fost descoperite în concentratie mare în urina lui Contador.

Chiar daca federatia spaniola a dat dovada de clementa fata de eroul lor national, cazul sau are toate sansele de a ajunge în fata Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) în urmatoarele luni. Contador, care l-a devansat pe luxemburghezul Andy Schleck cu 39 de secunde la ultima editie a Turului Frantei, va trebui sa-i convinga pe judecatori de nevinovatia sa, daca nu, se va alatura lui Floyd Landis în clubul campionilor care au dezamagit.

Mediafax



Retrospectiva 2010: Armstrong si Contador, sub lupa justitiei dupa ce au castigat Turul Frantei