Ciclism

Freire, primul spaniol care triumfa in Paris-Tours

Triplul campion mondial Oscar Freire a obtinut, duminica, a doua mare victorie a sezonului, dupa ce in luna martie se impunea in Milano-San Remo. De aceasta data sprinterul iberic al formatiei Rabobank si-a trecut in palmares clasica franceza Paris-Tours, devenind primul rutier din Spania care castiga cursa in cei peste o suta de ani de existenta ai acesteia.
Pe langa performanta de a fi primul spaniol invingator in Paris-Tours, Freire va ramane in istorie ca al doilea cel mai rapid castigator al cursei dedicate sprinterilor, ibericul fiind inregistrat cu o medie de 47.730 km/h. Doar belgianul de origine moldoveana Andrei Tchmil a fost mai rapid, acesta castigand cursa din 1999 cu o medie de 48.929km/h.

Finalul cursei a fost pe muchie de cutit, victoria jucandu-se strans intre temerarul Geoffrey Lequatre (RadioShack) si pluton care s-a napustit asupra sa pe Avenue de Grammont, celebrul bulevard care precede liniei de sosire.

Parte a unei evadari initiale de opt oameni, Lequatre a atacat decisiv pe Cote de Beau-Soleil, ascensiune amplasata in premiera pe traseul Paris-Tours. Francezul de la echipa lui Lance Armstrong si-a construit un avans de 18 secunde la intrarea pe linia dreapta de 2.7 kilometri a bulevardului Grammont.

Plutonul a dat pedale grele in urmarirea fugarului Lequatre, acesta fiind inghitit cu numai 300 de metri inaintea liniei de sosire, moment in care rutierii din grupul de frunte au lansat sprintul final.

Francezul Romain Feillu a fost lansat in mare viteza de coechipierul sau Borut Bozic de la Vacansoleil, dupa care italianul Angelo Furlan (Lampre) a parut ca se distanteaza in invingator.

Venit de nicaieri ca in 2002 cand i-a furat victoria lui Erik Zabel la San Remo, Oscar Freire a tasnit in invingator, depasindu-i de putin pe Angelo Furlan si Geert Steegmans (RadioShack).

Castigatorul din 2009, Philippe Gilbert (Omega Pharma Lotto), a venit in pluton pe locul 63, in timp ce fostul campion mondial Tom Boonen (Quick Step) a fost al 136-lea, la peste sapte minute de invingator, belgianul aflandu-se la doar a doua cursa dupa revenirea in pluton.

Sezonul 2010 de ciclism se va incheia sambata cu Turul Lombardiei sau 'Clasica frunzelor moarte'.

Rezultatele clasicei Paris-Tours:

1     Oscar Freire Gomez (Spa) Rabobank      4:52:54       
2     Angelo Furlan (Ita) Lampre-Farnese Vini            
3     Gert Steegmans (Bel) Team Radioshack            
4     Klaas Lodewyck (Bel) Topsport Vlaanderen - Mercator            
5     Yukiya Arashiro (Jpn) Bbox Bouygues Telecom            
6     Romain Feillu (Fra) Vacansoleil Pro Cycling Team            
7     Yoann Offredo (Fra) Française Des Jeux            
8     Wouter Weylandt (Bel) Quick Step            
9     Bernhard Eisel (Aut) Team HTC - Columbia            
10   Sébastien Chavanel (Fra) Française Des Jeux

Onlinesport: Dumitru Stircu


Freire, primul spaniol care triumfa in Paris-Tours