Ciclism

Se strange latul in jurul lui Contador

Seful laboratorului antidpoing de la Barcelona, Jordi Segura, cel care a descoperit modalitatea de detectare a transfuziilor cu propriul sânge, a declarat ca, în cazul în care nivelul de plastifianti descoperit în urina ciclistului Alberto Contador este cel vehiculat, atunci este vorba de dopaj.
"Pungile de plastic au unele componente care se numesc plastifianti si care conserva proprietatile globulelor rosii si mentin activitatea la stocarea sângelui. Cum aceste resturi se pot gasi si în articole comune, pentru ca un test sa fie considerat pozitiv trebuie un nivel mai ridicat de cantitate detectata. Acesti parametri sunt un indiciu fara echivoc, dar va trebui sa vedem toate datele si sa aflam daca au aparut schimbari bruste la analize anterioare si posterioare", a declarat Segura, într-un interviu acordat cotidianului spaniol As.

Segura a precizat ca ar fi fost normal sa fie informat ca metoda sa a fost aplicata pentru prima data, dar crede ca Agentia Mondiala Antidoping (WADA) nu a facut acest lucru pentru ca este spaniol, la fel ca Alberto Contador.

Directorul laboratorului din Barcelona precizeaza ca testul pe care l-a dezvoltat reprezinta una dintre cele mai mari descoperiri în lupta antidoping din ultimii ani, fiind sigura posibilitate în acest moment de a detecta transfuziile cu propriul sânge. "Din punct de vedere tehnic, eu cred ca este o formula foarte buna, perfect aplicabila. Nu este înca omologata, pentru ca, probabil, la nivel juridic, mai este nevoie sa fie testata, ca în cazul dezvoltarii noilor medicamente", a adaugat Segura.

Un al doilea test antidoping la care a fost supus rutierul spaniol Alberto Contador, efectuat la 20 iulie, în Turul Frantei, cu o zi înainte de cel care a relevat prezenta unor urme de anabolizant în urina ciclistului, este pozitiv, a scris, marti, New York Times, în editia sa electronica.

Un nou test antidoping neomologat înca a fost folosit pentru prima data la editia din acest an a Turului Frantei si acesta poate detecta prezenta unei anumite substante chimice, numita plastifiant, ce poate fi gasita în pungile de plastic folosite la stocarea sângelui. Prezenta acestei substante în urina unui atlet ar putea însemna ca sportivul a folosit o transfuzie sanguina pentru a-si îmbunatati performantele. Agentia Mondiala Antidoping (WADA) interzice orice fel de transfuzie sanguina sau intravenoasa, cu exceptia cazurilor de urgenta medicala.

Cel putin una dintre probele de urina recoltate de la Contador în Turul Frantei a relevat un nivel al substantei respective de opt ori mai mare decât valoarea minima care semnaleaza un caz de dopaj, potrivit unei surse apropiate investigatorilor, citata de publicatia americana. Proba respectiva a fost recoltata la 20 iulie, în ajunul celei de-a doua zile libere din Tur.

Contador a fost suspendat provizoriu de Uniunea Ciclista Internationala (UCI), dupa ce rezultatul unui test antidoping la care sportivul a fost supus în timpul Turului Frantei din acest an a fost anormal.

UCI a confirmat prezenta unor urme "extrem de scazute" de clenbuterol, o substanta interzisa, la testul efectuat în 21 iulie, în a doua zi de pauza a Turului Frantei, competitie pe care ciclistul spaniol a câstigat-o pentru a treia oara. Federatia internationala a precizat ca este necesara efectuarea de investigatii stiintifice suplimentare, împreuna cu Agentia Mondiala Antidoping, înainte de fi trase concluzii.

Ciclistul a explicat ca substanta a ajuns în corpul sau dupa ce a mâncat carne contaminata, clenbuterolul fiind folosit în tratarea animalelor.

Fran Contador, fratele si agentul rutierului, a calificat drept "o inventie" informatia aparuta în cotidianul american New York Times, privind rezultatul pozitiv al unui al doilea test antidoping la care a fost supus spaniolul, pe 20 iulie, în Turul Frantei. Fran Contador a declarat, pentru postul de radio Cadena SER, ca Uniunea Internationala de Ciclism (UCI) a anuntat ca rezultatul testului respectiv a fost unul negativ.

Miercuri, si puratorul de cuvânt al ciclistului a afirmat ca informatiile vehiculate în presa internationala privind rezultatul pozitiv al unui al doilea test antidoping sunt "fara fundament".

"Este inexact, este gresit, sunt acuzatii fara fundament", a spus Jacinto Vidarte, adaugând ca nu vor mai exista reactii ale sportivului pâna la o decizie finala a UCI în acest caz.

Mediafax


Se strange latul in jurul lui Contador