Ciclism

Contaminarea alimentara, o scuza previzibila in cazul Contador

Directorul laboratorului antidoping de la Lausanne, Martial Saugy, a catalogat drept o scuza previzibila contaminarea alimentara avansata ca explicatie de ciclistul spaniol Alberto Contador, banuit ca s-ar fi dopat dupa ce urme slabe de clenbuterol au fost descoprite în urina sa la Turul Frantei.

Urina prelevata în cazul Contador a fost analizata la laboratorul din Koln, care a descoperit o cantitate infima, de 50 de picograme la mililitru, de clenbuterol în proba câstigatorului Marii Bucle. Koln si Lausanne sunt cele doua laboratoare unde au fost analizate esantioanele recoltate la editia 2010 a Turului Frantei

"Evident, la nivelul de concentratie descoperit, ne puteam astepta ca argumentul contaminarii alimentare sa fie avansat ca scuza, mai ales ca substanta clenbuterol, un anabolizant, se foloseste la tratarea animalelor", a declarat Saugy pentru AFP.

Potrivit acestuia, laboratoarele antidoping acreditate de Agentia Mondiala Antidoping trebuie sa fie capabile sa detecteze concentratii de cel putin 2 nanograme/mililitru, adica de 40 de ori mai mult decât în cazul lui Contador (desi UCI a precizat ca ar fi vorba de 400 de ori mai mult).

"Nu exista un nivel recomandat, sunt numai indicatii de performanta minima ceruta laboratoarelor", a spus biologul.

Dar unele laboratoare, dotate cu aparatura performanta, pot decela concentratii mult mai mici.

"Chestiunea acestor limite a fost discutata deja în cazul lui Gasquet. Unii au sustinut ca daca ar fi fost vorba de alt laborator (n.r. - decât cel de la Montreal), el nu ar fi fost prins", a adaugat Saugy.

Tenismanul francez Richard Gasquet a avansat ipoteza unei contaminari dupa un sarut pentru a justifica slabele urme de cocaina gasite în urina sa la sfârsitul lui martie 2009. Jucatorul a fost declarat nevinovat de TAS câteva luni mai târziu.

Ciclistul spaniol Alberto Contador a fost suspendat provizoriu de Uniunea Ciclista Internationala (UCI), dupa ce rezultatul unui test antidoping la care sportivul a fost supus în timpul Turului Frantei din acest an a fost anormal.

UCI a confirmat prezenta unor urme "extrem de scazute" de clenbuterol, substanta interzisa. Contador a explicat acest rezultat printr-o contaminare alimentara. Testul a fost efectuat la 21 iulie, în a doua zi de pauza a Turului Frantei, competitie pe care ciclistul spaniol a câstigat-o pentru a treia oara.

Federatia internationala a precizat ca este necesara efectuarea de investigatii stiintifice suplimentare, împreuna cu Agentia Mondiala Antidoping, înainte de fi trase concluzii.

Organizatorii Turului Frantei au precizat ca vor lua o decizie în privinta lui Contador dupa o hotarâre definitiva a UCI în acest caz.

Mediafax



Contaminarea alimentara, o scuza previzibila in cazul Contador