Ciclism

Prezentarea cursei Paris-Nisa: Contador in cautarea soarelui

A 68-a editie a Cursei Soarelui, Paris-Nisa, se va disputa intre 7 si 14 martie, la start urmand a-l avea pe cel mai bun ciclist al momentului, spaniolul Alberto Contador.

Castigator in 2007, rutierul echipei Astana a ratat dubla in urma cu un an dupa o eroare tactica in penultima etapa, cand nu s-a hidratat la timp si a pierdut tricoul galben in fata conationalului sau Luis Leon Sanchez.

Contador a fost criticat la vremea respectiva de Lance Armstrong pe contul acestuia de Twitter, americanul de sapte ori castigator al Turului Frantei declarand despre iberic ca nu este inca suficient de ‘copt’ pentru a concura tactic intr-o cursa.

A fost inceputul razboiului sportiv dintre cei doi ciclisti aflati in aceeasi echipa la vremea respectiva, conflict care a culminat cu un adevarat 'razboi rece' in timpul Turului Frantei, cand Astana s-a scindat practic in doua.

Armstrong a decis dupa Marea Bucla sa paraseasca echipa kazaha cu sediul social in Luxemburg, formandu-si propria formatie, RadioShack, dupa chipul si asemanarea sa, cu Johan Bruyneel in pozitia de manager sportiv.

Texanul a evitat sa participe in Paris-Nisa, alegand varianta Turului Murciei, insa i-a trimis in competitia patronata de ASO pe Levi Leipheimer si Yaroslav Popovych, cei care vor fi cu siguranta principalii locotenenti ai sai in Turul Frantei din acest an.

Printre rutierii cu sanse la victoria finala in acest an in Paris-Nisa ii regasim pe Alejandro Valerde (Caisse d’Epargne), numarul unu mondial castigand in luna februarie Turul Mediteranean.

De asemenea Luis Leon Sanchez (Caisse d’Epargne) este asteptat sa-si apere victoria din 2009, pentru ca luxemburghezul Franck Schleck (Saxo Bank) sa incerce imbunatatirea locului secund din 2009.

Cehul Roman Kreuziger (Liquigas) este favorit pentru o clasare in primii zece, dupa ce a terminat pe noua ultima editie a Turului Frantei si a castigat in urma cu doar o saptamana Turul Sardiniei.

Alti ciclisti cu sanse reale la un loc fruntas sunt Christian Vandevelde (Garmin), Damiano Cunego (Lampre), Sylvain Chavanel (Quick Step) sau speranta ciclismului belgian Jurgen Van Den Broeck (Omega Pharma-Lotto).

Vitezistii plutonului vor avea la dispozitie primele doua etape pentru a se duela la sprint, printre favoriti numarandu-se Andre Greipel (HTC-Columbia), invingatorul din Turul Down Under, germanul Heinrich Haussler (Cervelo), belgianul Gert Steegmans (RadioShack), precum si italienii Danilo Napolitano (Katiusa) sau Francesco Chicchi (Liquigas), acesta din urma castigand doua etape in Turul Qatarului din acest an.

Altfel, Laurent Jalabert este ultimul francez care a triumfat in Paris-Nisa, fostului mare ciclist din Hexagon dedicandu-i-se catararea finala a etapei a 4-a de la Mende.

Etapele cursei Paris-Nisa:

Etapa 1     Montfort – l’Amaury (Prolog)    8 km
Etapa 2     Saint-Arnoult-en-Yvelines – Contres     201.5 km
Etapa 3     Contres – Limoges  201 km
Etapa 4     Saint – JunienAurillac     208 km
Etapa 5     Maurs – Mende     173.5 km
Etapa 6     Pernes – les-FontainesAix-en-Provence     157 km
Etapa 7     Peynie – Tourrettes-sur-Loup     220 km
Etapa 8     Nisa – Nisa     119 km

Onlinesport: Dumitru Stircu



Prezentarea cursei Paris-Nisa: Contador in cautarea soarelui