Ciclism

Dubla lui Kirchen: victorie de etapa si tricou galben

Ciclistul luxemburghez Kim Kirchen a castigat, joi, a sasea etapa a Turului Elvetiei, disputata intre localitatile Ambri si Verbier, pe distanta a 188 de kilometri, dupa ce s-a impus la sprint in fata germanului Andreas Kloden, podiumul mansei fiind completat de Kreuziger.

Cronometrat la sosire cu timpul de 5 ore, 28 de minute si 23 de secunde, rutierul echipei High Road a preluat in urma victoriei sefia clasamentului general, unde l-a depasit clar pe spaniolul Igor Anton. Ciclistul basc al echipei Euskaltel a sosit cu o intarziere de 28 de secunde, coborand pe trei la general.

Actiunea in etapa a sasea a Turului Elvetiei a inceput inca din prima parte a mansei, catarerea Nufenen plasata la 2479 metri altitudine determinand formarea unui grup numeros de evadare compus din nu mai putin de 11 ciclisti. Jens Voigt (CSC), Jose Guillen Rujano (Caisse d'Epargne), Steve Zampieri (Cofidis), David Loosli (Lampre), Philip Deignan (AG2R), Giovanni Visconti (Quick Step), Mathias Frank (Gerolstainer), Johan Schopp (Bouygues), Andreas Dietziker (Volksbank), Maarten Tjallingii (Silance-Lotto) si Maxim Iglinsky (Astana) s-au desprins pe impresionanta ascensiune de categorie speciala, campionul Kazahstanului trecand primul in varf.

Cei 11 au gestionat impreuna fruntea cursei pana la intrarea in ultimii 11 kilometri, cand campionul Italiei, Giovanni Visconti, s-a desprins de unul singur intr-o prima faza, fiind apoi ajuns de Mathias Franck si Philip Deignan. Echipa Astana a controlat bine ostilitatile in pluton, dar chiar si asa Franck Schleck (CSC) si Stijn Devolder (Quick Step) au reusit sa se desprinda, campionul Belgiei preluand fraiele cursei.

Ultimii ascensiune a etapei a propus un duel pasionant de la distanta intre noul lider pe sosea Devolder si grupul principal de urmaritor, in care fratii Schleck, Andreas Kloden (Astana) si Kim Kirchen faceau figura de mari favoriti. In cele din urma etapa s-a dovedit a fi una favorabila rutierilor luxemburghezi, Kirchen reusind o dubla lovitura: victoria si preluarea tricoului galben inaintea ultimelor trei etape.

Aflat la al patrulea succes stagional, dupa cele doua etape din Turul Tarii Bascilor si Sageata Valona, Kirchen se anunta unul dintre actorii principali ai Marii Bucle, competitie care a debuta pe 5 iulie, pana atunci insa rutierul de la High Road trebuind sa-si apere cele 27 de secunde pe care le are in fata cehului Kreuziger, spaniolul Anton coborand pe trei, la 33 de secunde.

A 72-a editie a Turului Elvetiei continua, vineri, cu etapa a saptea care va purta caravana ciclista intre localitatile Gruyères si Lyss, pe distanta a 171 de kilometri.

Onlinesport: Dumitru Stircu



Dubla lui Kirchen: victorie de etapa si tricou galben