Liga 1

Rapid rateaza victoria la inceput de an

Universitatea Cluj a fost aproape sa obtina o victorie uriasa in Giulesti, desi meciul a fost unul dominat aproape in intregime de Rapid. Giulestenii au deschis scorul prin Dan Alexa in minutul 68, ardelenii reusind egalarea prin Gicu Grozav in minutul 82. Tony Nwakaeme a ratat golul victoriei clujene cu doua minute inainte de final.

In fata unor suporteri care au creat o atmosfera electrizanta in Giulesti, Rapidul a pus stapanire pe joc inca de la primul fluier al lui Cristi Balaj, Romeo Surdu reusind sa provoace panica prin actiunile din marginea careului Universitatii. Clujenii si-au intrat mai greu in ritm, vazandu-se nevoiti in primul sfert de ora sa accepte dominarea gazdelor.

Dupa cateva faze amenintatoare ale giulestenilor, Adrian Cristea a dat primele semnale ca Universitatea nu s-a dus in Giulesti doar sa se apere. Mijlocasul ofensiv al sepcilor rosii a trimis insa in prima faza peste poarta, pentru ca apoi, dupa ce a primit o pasa excelenta in zona centrala, sutul lui sa fie deviat in ultima clipa de Valentin Cretu.

La primul meci ca titular in poarta Universitatii, Mircea Bornescu a avut cateva momente de ezitare, indecizii care erau sa-l coste mai ales in minutul 20, cand n-a reusit sa blocheze o centrare sutata a lui Roman de pe dreapta si mingea a trecut putin peste transversala dupa ce a muscat din gazon in careul mic.

In acelasi minut 20, rapidistii au cerut pentru prima data penalty, dupa ce mingea trimisa de Nicolae Grigore cu capul l-a atins in mana pe Hoban in fata portii, insa Balaj a considerat ca distanta dintre cei doi jucatori era prea mica pentru a dicta o sanctiune.

Cateva minute mai tarziu, Daniel Pancu s-a autoaccidentat si Razvan Lucescu a fost nevoit sa faca o prima inlocuire inca din prima jumatate de ora, ocazie favorabila pentru Alexandru Ionita de a intra in teren pentru prima data in acest sezon pentru echipa din Giulesti. Jocul rapidistilor a ramas insa la fel de activ in ofensiva si in minutul 40 Glauber Berti a trecut in contul Rapidului o noua ratare de zile mari.

Prima repriza nu s-a incheiat inainte ca Rapid sa-si mai creeze doua ocazii in aceeasi faza, una destul de controversata, in care trupa lui Lucescu i-a cerut din nou lui Balaj sa acorde penalty. O centrare inalta in careul ardelenilor a cazut pe mana lui Achim, insa Balaj ori n-a observat faza, ori a considerat ca n-a fost cu intentie si a lasat jocul sa continue.

La fel de prezenta in joc a ramas formatia giulesteana si in repriza secunda, una inceputa cu o mare ocazie a lui Romeo Surdu. Atacantul Rapidului n-a reusit sa-l invinga pe Bornescu in pozitie de unu la unu la marginea careului mic, sutand direct in portar.

Deschiderea de scor a venit pana la urma in minutul 68, la o faza in care apararea visatoare a clujenilor a fost taxata. In urma unui corner de pe partea stanga mingea a ajuns in careul mic al Universitatii, Bornescu nu a reusit sa respinga si Dan Alexa a profitat din plin, impingand mingea in plasa din apropiere.

Chiar daca Universitatea ar fi fost obligata sa iasa mai mult la joc si sa alege dupa egalare, cei care au dictat ritmul au fost tot rapidistii. Razvan Lucescu si-a impins in permanenta de la spate elevii, iar acestia au continuat sa preseze in preajma careului advers, punand mereu in situatii dificile apararea Universitatii.

Vazand ca introducerea lui Tony Nwakaeme in teren nu da rezultate pentru revigorarea atacului ardelenilor, Ionut Badea l-a aruncat in lupta si pe Gheorghe Grozav, mutare care s-a dovedit extrem de inspirata. Grozav a restabilit egalitatea pe tabela la prima actiune de atac, o faza rapida la capatul careia a primit pasa la limita offside-ului a intrat in careu si l-a executat pe Dani Coman cu un sut in diagonala la coltul din dreapta.

Universitatea putea sa detoneze bomba in ultimele minute de joc, cand Tony Nwakaeme putea aduce o victorie imensa pentru echipa lui in Giulesti. Insa lovitura de cap a lui Tony cu pamantul de la 10 metri a intalnit transversala si a iesit apoi peste poarta.

În minutul 51, a avut loc o busculada între jucatori. Dupa o interventie a lui Pacurar asupra lui Surdu, Balaj a lasat jocul sa continue, însa Achim a trimis mingea în aut. Atunci Bozovici a refuzat sa execute autul, pentru ca Surdu era înca întins pe gazon. În jurul lui Surdu erau doi jucatori de la Universitatea Cuj care îi cereau sa se ridice, iar fundasii Glauber si Cretu au venit si i-au îmbrâncit pe jucatorii oaspeti, gest urmat de o busculada.

În minutul 64, Cristea si Romeo Surdu s-au contrat, iar Balaj i-a avertizat pe amândoi.

Suporterii au afisat un banner pentru tehnicianul Marius Sumudica, care împlineste duminica 41 de ani: "Noi aparam cu fanatism si fara frica, la multi ani Sumudica".

Fanii rapidisti au scandat de mai multe ori pe parcursul jocului: "Mitica la puscarie".

Rapid: Coman - Cretu, M. Antonio, Glauber, Bozovici - N. Grigore (Herea '85) , Alexa, - M. Roman, Teixeira, Surdu (Grigorie '67) - Pancu (Al. Ionita '29). Antrenor: Razvan Lucescu.

Universitatea Cluj: Bornescu - Achim (Cojocnean '73), Abrudan, Szukala, D. Popa - Hoban, Marinescu - Ad. Cristea, M. Cristescu (Grozav '78), Pacurar - Cl. Niculescu (Tony '57). Antrenor: Ionut Badea.

Cartonase galbene: Grigore '22, Ionita '31, Cretu '51, Surdu '64 / Pacurar '30, Abrudan '38, Hoban '50, Cristea '64

Arbitri: Cristian Balaj - Miklos Nagy, Eduard Dumitrescu - Teodor Craciunescu

La meci au asistat aproximativ 10.000 de spectatori.

Onlinesport: Irina Maxim



Rapid rateaza victoria la inceput de an