Baschet

John Neumann: "Pentru mine este o provocare sa duc echipa Romaniei in elita baschetului european"

Noul antrenor al nationalei masculine de baschet a României, americanul Carl John Neumann, a declarat, luni, într-o conferinta de presa, ca obiectivul impus de Federatia Româna de Baschet, calificarea în primele 24 de echipe ale Campionatului European, reprezinta o provocare pentru cariera sa.

"Îmi doresc sa fiu foarte apropiat de antrenorii din campionatul României, care sper sa ma ajute, si chiar daca am antrenat în NBA cu siguranta am ce sa învat si de aici. Atunci când nu voi mai avea dorinta sa mai învat ceva în baschet îmi voi încheia cariera. Este o adevarata provocare pentru mine sa pregatesc aceasta echipa, pentru ca, în ciuda problemelor din baschetul românesc, va trebui sa ne clasam între primele 24 de echipe de la Campionatul European. Sa dezvoltam baschetul la nivelul echipelor de tineret. Aceste lucruri nu vor fi realizate numai de mine, ci de antrenorii cu care voi lucra si, mai ales, de jucatori", a spus Neumann.

Tehnicianul a precizat ca este constient ca misiunea sa nu va fi una usoara la echipa nationala a României: "Este o onoare pentru mine sa vin în România, sa ocup aceasta functie. Cred ca pentru a fi antrenorul unei echipe nationale trebuie sa fii foarte selectiv. Acest sentiment trebuie sa-l împartaseasca si jucatorii, care trebuie sa fie onorati ca evolueaza pentru tara lor. Sunt constient ca nu va fi o misiune usoara pentru noi, dar sunt foarte încrezator în perioada urmatoare si ca vom ajunge sa jucam la nivelul care sa ne asigure calificarea în primele 24 de echipe ale Europei. I-am spus si doamnei Tocala sa nu se astepte la minuni peste noapte, pentru ca sunt multe lucruri de pus la punct".

John Neumann a afirmat ca jocul de baschet se bazeaza în proportie de 80 la suta pe forta mentala a unei echipe. "Vreau ca jucatorii sa faca eforturi pentru a aduce jocul României la un alt nivel. Când m-am calificat cu echipa Libanului la Cupa Mondiala nu aveam cei mai buni jucatori din acea tara în echipa. Aveam cei mai buni jucatori care lucrau împreuna. Acest lucru voi încerca sa-l realizez si aici. Daca jucatorii pot lucra împreuna, vor avea o putere mentala mult mai mare. Orice joc de baschet înseamna 80 la suta putere mentala si 20 la suta putere fizica. Daca vom avea putere mentala atunci vom câstiga multe meciuri si vom putea sa ne atingem obiectivul", a conchis Neumann.

Carl John Neumann (59 de ani) este un fost jucator în NBA, în care a evoluat începând cu 1976. El a evoluat la mai multe echipe din NBA, printre care Chicago Bulls, Indiana Pacers si Los Angeles Lakers. În Europa, Neumann a jucat la echipe din Italia si Germania, trecând pe banca tehnica în 1980. De-a lungul carierei de antrenor a pregatit cluburi din Belgia, Grecia, Cipru, Israel, Kuwait, Arabia Saudita, Liban, China si Japonia, dar si echipe din ligile inferioare din SUA. La Campionatul Mondial din 2002, Neumann a condus nationala Libanului, cu care s-a clasat pe locul 16.

Mediafax



John Neumann: "Pentru mine este o provocare sa duc echipa Romaniei in elita baschetului european"