Baschet

Turneul final al Campionatului European de baschet masculin din 2011, marit de la 16 la 24 de echipe

Comitetul Executiv al forului european de baschet (FIBA Europe) a aprobat marirea numarului de echipe masculine la turneul final al Campionatului European din 2011, de la 16 la 24, nationala României având sansa de a juca la competitia din Lituania.

Anuntul a fost facut duminica seara, dupa încheierea sedintei Comitetului Executiv, propunerea de marire a numarului de echipe participante apartinând Federatiei Nationale Lituaniene si fiind votata de majoritatea membrilor, la reuniunea de la Istanbul.

"Expansiunea are menirea de a dezvolta rapid baschetul european. Dovada acestei dezvoltari poate fi observata în aceste zile la Campionatul Mondial din Turcia, la care noua din cele zece echipe europene participante au trecut de faza preliminara", a declarat secretarul general al FIBA Europe, Nar Zanolin, completat de presedintele forului continental, Olafur Rafnsson: "Dupa ce a fost stabilit ca turneul final din 2013 se va juca cu 24 de echipe, acum suntem cu atât mai multumiti ca expansiunea va avea loc cu doi ani mai devreme".

La rândul sau, presedintele FR Baschet, Carmen Tocala, care se afla la Istanbul, fiind membru al Comitetului Executiv al FIBA Europe, a precizat pentru MEDIAFAX: "Nu s-a luat înca o decizie privind sistemul de calificare, pentru cele noua locuri vacante în plus. Cert este ca nu e deloc corect ca natiunile puternice europene sa se califice tot timpul, dupa participarea la Jocuri Olimpice sau Campionate Mondiale, iar celelalte sa joace la nesfârsit meciuri de calificare, fara sanse prea mari. Echipele puternice nu au jucat un meci acasa, de calificare, în ultimii sapte ani, merg direct la turneele finale. Pentru România ar fi bine sa ajunga cât mai sus în preliminarii, pentru ca echipele calificate în Turneul Final Four din Divizia B europeana, vor obtine calificarea la CE din 2011. Divizia B se va desfiinta, însa avem nevoie de rezultate cât mai bune înainte de asta. Va conta si rankingul de tara".

În preliminariile CE din 2011, Divizia B, nationala masculina a României are un bilant de trei victorii si o înfrângere, ocupând locul locul doi, cu 7 puncte, la egalitate cu liderul Suedia, în grupa B.

Anul viitor, tricolorii antrenati de americanul Carl John Neumann vor juca meciurile retur.

Prima clasata din fiecare din cele trei grupe, plus nationala cu cea mai buna linie de clasament de pe locul secund, se vor califica la Turneul Final Four.

Mediafax



Turneul final al Campionatului European de baschet masculin din 2011, marit de la 16 la 24 de echipe