Baschet

Romania, victorie magnifica in Belarus

Nationala de baschet masculin a României a învins sâmbata, la Minsk, reprezentativa similara a Belarus, scor 80-79 (35-46), în meci contând pentru grupa B din preliminariile CE din 2011 (Divizia B).

Dupa ce a dominat categoric primul sfert, echipa României s-a vazut depasita la fel de clar în urmatorele 10 minute, iesind la pauza mare cu un handicap de 11 puncte. Belarus a continuat sa aiba avantaj si în sfertul trei, dar ultimul a fost mult mai echilibrat, cu tricolorii revenind la conducere 57-58, în minutul 32, respectiv 61-64, dupa o tripla a lui Silvasan, când mai erau cinci minute. România se afla la conducere si cu trei minute înaintea finalului, 66-69, gratie finalizarilor lui Vlad Moldoveanu, iar în ultimele 20 de secunde, tabela arata dramatic egalitatea, 77-77. Gazdele au avut însa ultimul atac, Kuzmin a fost faultat si a transformat ambele libere, 79-77, meciul parând jucat. S-a opus însa Tudor Dumitrescu, în ultima secunda, care a marcat de la trei puncte, pentru stabilirea scorului final, 79-80.

Marcatorii tricolori au fost Moldoveanu 16 puncte, Silvasan 15, Capusan 13, Mandache 10, Nicoara 8, Chetreanu 8, Dragusin 3, Dumitrescu 3, Jucan 2, Gutoaia 2, în timp ce gazdele l-au avut în prim-plan pe Ulyanko, autor a 17 puncte.

Tot sâmbata este programat meciul dintre Azerbaidjan si Suedia, care va decide ierarhia grupei B, la finalul partidelor tur. Dupa patru meciuri disputate (doua victorii si doua înfrângeri), România a acumulat 7 puncte în grupa B si va relua campania în august 2011, cu meciurile retur.

Tricolorii antrenati de americanul Carl John Neumann au debutat cu dreptul în campania de calificare în primul esalon european, învingând în 11 august, la Cluj, favorita grupei Suedia, scor 70-54, iar trei zile mai târziu, s-au impus în deplasare, cu Albania, scor 93-74. A urmat dezastrul de la Timisoara, în compania echipei azere, scor 86-101.

Noua campanie de calificare în primul esalon european va fi ultima de acest fel, având în vedere ca FIBA Europe a anuntat ca pentru CE din 2013 se va schimba sistemul de calificare, fara doua divizii valorice, dupa ce numarul echipelor participante a fost marit de la 16 la 24.

Câstigatoarea fiecareia din cele trei grupe se va califica automat în preliminariile Campionatului European din 2013, Divizia A valorica.

Mediafax



Romania, victorie magnifica in Belarus