Echipa Nationala

România pleacă din Elveția cu un 2-2 în loc să piardă cu 5-0!

Sursă foto: https://twitter.com/FootRoumain

Naționala României rămâne fără înfrângere după patru meciuri disputate în Grupa I de calificare la Campionatul European și, cel mai important, a plecat cu punct de pe terenul favoritei Elveția. Un 2-2 obținut in extremis pe final prin dubla lui Valentin Mihăilă, după ce gazdele au avut 2-0 și se punea doar problema scorului la un moment dat. Elvețienii au avut permanent șanse de gol și au dominat poarta, dar au fost egalați pe final din două faze rapide ale tricolorilor. La scorul de 2-2, în minutele de prelungire, gazdele au avut o bară.

Edward Iordănescu a nimerit de această dată schimbările, iar Valentin Mihăilă și Olimpiu Moruțan s-au dovedit jucătorii care au schimbat exprimarea naționalei României pe faza ofensivă.

La 2-0 elvețienii au avut un penalty întors de VAR, iar apoi la 2-2 bara transversală ne-a salvat la devierea lui Steffen în prelungirile partidei.

Clasamentul actualizat în grupa României

Un meci de suferință pentru tricolori aproape 90 de minute, dar care a fost salvat de două sclipiri pe contraatac.

Practic, putem afirma fără să greșim, că am scos acest punct cu armele care ne-au făcut mari în timpul Generației de Aur, doar că atunci ne apăram ceva mai solid.

2-0 la pauză

Încă din start elvețienii ne-au împins în propria jumătate și s-a pus doar problema când va fi deschis scorul.

A făcut-o Amdouni, un jucător de doar 22 de ani, în minutul 28 din pasa lui Vargas, care a fost ținut în joc de o ieșire greșită la ofsaid din partea lui Nedelcearu.

Pe fondul unei dominări autoritare a gazdelor, cu 74 la sută raportul posesiei, Elveția și-a dublat avantajul prin același Amdouni cu patru minute înaintea pauzei.

O fază de contraatac în care fundașii noștri s-au repliat greoi după o fază fixă rămasă fără rezultat și Amdouni strecura mingea printre picioarele lui Moldovan.

Elveția a continuat să domine și în partea secundă, Zakaria transformând în jaloane cinci jucători din tabăra noastră înainte de a fi blocat de Sorescu, în minutul 60.

În minutul 81, centralul italian Orsato s-a grăbit să acorde penalty pentru Elveția la ceea ce a părut o deposedare întârziată din partea lui Manea.

VAR-ul a făcut dreptate și a întors faza, Manea fiind cel care atinsese primul mingea în duelul cu Steffen.

Mihăilă, omul cu golurile

Elvețienii s-au retras crezându-se învingători și încurajați de sterilitatea acțiunilor noastre ofensive de până în minutul 89.

A venit însă o fază rapidă și Mihăilă reducea din diferență cu o reluare din prima după o centrare perfectă oferită de Moruțan din flancul drept.

În timpul suplimentar acordat România a mai lovit o dată pe contraatac, cu aceeași combinație: Moruțan pasă decisivă și finalizare din partea lui Mihăilă.

La 2-2 elvețienii s-au trezit ca dintr-un vis urât, dar am reușit să ținem de rezultat. Nu fără emoții, bara transversală salvându-ne la reluarea lui Steffen din fața porții.

România acumulează opt puncte și rămâne pe locul doi în Grupa I, la două puncte în urma liderului Elveția.

Israel a bătut Andorra acasă, cu 2-1, și intră în lupta calificării, cu 7 puncte.

Belarus a obținut primele puncte după 2-1 cu Kosovo.

Caseta tehnică

Elveția: Sommer - Elvedi, Akanji, Ricardo Rodriguez – Edmilson Fernandes (Schar 90), Zakaria (Sow 75), Xhaka (cpt), Freuler – Shaqiri (Bislimi 90+1), Amdouni (Seferovic 59), Vargas (Steffen 75). Selecționer: Murat Yakin.

România: H. Moldovan – C. Manea, Nedelcearu, A. Burcă, Drăguşin, Sorescu (Olaru 73) – I. Hagi (Mihăilă 57), Screciu (Cicâldău 84), N. Stanciu (cpt.), Fl. Coman (Moruţan 58) – Alibec (G. Puşcaş 73). Selecționer: Edward Iordănescu.

Cartonaşe galbene: Edmilson Fernandes 23, Akanji 40, Steffen 90+8 / I. Hagi 26, Sorescu 45+1, Moruţan 90+4.

Arbitri: Daniele Orsato – Ciro Carbone, Alessandro Giallatini – Andrea Colombo.



România pleacă din Elveția cu un 2-2 în loc să piardă cu 5-0!