Baschet

Romania rateaza calificarea la EuroBasket la cosaveraj

Fiecare cos a contat in economia stabilirii echipelor calificate la Campionatul European de baschet masculin din 2015, iar echipa Romaniei nu se poate plange ca a avut ghinion sau ca ar fi fost dezavantajata. Pur si simplu tricolorii au pierdut pe mana lor in ultimele doua sferturi ale meciului cu Letonia.

Cu un succes in meciul de miercuri de la Sibiu baschetbalistii antrenati de Marcel Tenter ar fi readus Romania la un turneu final european dupa o absenta de 28 ani.

La pauza mare tabela arata 37-37 si Romania depindea in continuare de propriile forte, insa au urmat doua sferturi de cosmar in care vechile metehne ale baschetului masculin au revenit in actualitate si am primit cu o lejeritate infioratoare cos dupa cos.

In final letonii s-au impus cu 82-70, iar diferenta de puncte a atarnat ca o piatra de moara de gatul echipei noastre.

Clasata pe locul doi in Grupa F, Romania a sperat ca va avea sansa prin jocul rezultatelor din celelalte partide si ca va prinde un loc la EuroBasket in urma calculelor celor de la FIBA Europe.

Din nefericire pentru noi insa Romania a avut cel mai slab procentaj dintre cele sapte echipe si astfel a ratat la mustata calificarea.

In afara de Macedonia (3 victorii si o infrangere), toate celelalte sase echipe au incheiat faza a doua a grupelor cu doua succese si tot atatea insuccese. In acest caz FIBA a facut departajarea printr-un calcul simplu stabilind o medie intre punctele marcate si cele primite.

Romania a marcat 300 de puncte, depasind la acest capitol echipe precum Islanda (286), Cehia (282) si Olanda (250), insa a avut cea mai slaba aparare dintre toate cele sapte intrate in aceasta schema (328 puncte).

Astfel, cu o medie de 0.91463 echipa Romaniei a pierdut calificarea in fata Olandei (0.94697), echipa care isi face revenirea la un turneu final dupa 1989. Islanda in schimb face istorie si va juca in premiera la EuroBasket.

[news-109014]



Romania rateaza calificarea la EuroBasket la cosaveraj