Ciclism

Dopaj mecanic la Campionatele Mondiale de cyclo-cross

Scandal urias in sportul cu pedale mondial dupa ce la editia din acest an a Campionatelor lumii la cyclo-cross in bicicleta unei sportive din Belgia, tara gazda, a fost descoperit un motoras.

Femke Van den Driessche este sportiva in bicicleta careia a fost descoperit un motor electric care transmitea impulsuri catre blocul pedalier.

“Este o rusine”, a exclamat antrenorul nationalei de ciclism a Belgiei.

“Nu mi-am imaginat ca asa ceva se va intampla in echipa noastra. De ce ar face cineva asa ceva si mai ales la o varsta atat de frageda? Sunt rusinat”, a mai sus Rudy De Bie.

Despre acest caz de dopaj mecanic a vorbit si Brian Cookson, presedintele Uniunii Cicliste Internationale.

“Frauda tehnologica este inacceptabila. Cei care cauta sa triseze trebuie sa stie ca, oricat de ingust este spatiul in care se ascund, mai devreme sau mai tarziu vor plati pentru prejudiciul pe care il aduc sportului nostru”, a spus Cookson.

UCI a raportat folosirea unei tablete care putea cicit frecvente radio pentru a detecta motorul ascuns in cadrul bicicletei.

Daca va fi gasita vinovata de asa numit dopaj tehnologic, Femke Van Den Dreissche risca o suspendare de minimum sase luni si o amenda de pana la 200.000 de franci elvetieni.

In plutonul profesionist de ciclism pe sosea a existat in anii din urma discutia unui dopaj asemanator, cel aratat cu degetul fiind rutierul elvetian Fabian Cancellara, un sportiv reprofilat de la cursele de contratimp la cele clasice de o zi.

Cancellara nu a fost niciodata dovedit ca utilizand astfel de biciclete cu motoras.



Dopaj mecanic la Campionatele Mondiale de cyclo-cross