Tenis

Maria Sharapova: Ce urmeaza?

Maria Sharapova a recunoscut ca a folosit o substanta interzisa, meldonium, dupa ce a fost anuntata de Federatia Internationala de Tenis ca a fost testata pozitiv la Australian Open. Ea va fi suspendata temporar din tenis, pe 12 martie, insa ce se va intampla mai departe?

Daca ne raportam la cazurile de dopaj, verdictul in aceste cazuri dureaza cateva luni de zile. Marin Cilic, cel mai recent, a fost testat pozitiv in aprilie 2013 la Munche, dupa un test de urina. Suspendarea croatului, intre timp castigator la US Open in 2014, a venit cinci luni mai tarziu.

Substantele interzise sunt impartite in doua categorii: specificate si nespecificate. In cazul Mariei Sharapova, este vorba de prima categorie, iar pedeapsa pentru folosirea acestora este de patru ani.

[news-118170]

Insa, suspendarea se poate reduce, daca sportivul a folosit din greseala substanta. Iar Maria Sharapova merge pe acest scenariu, afirmand la conferinta de presa in care a anuntat dopajul ca nu a stiut despre interzicerea meldonium, pus pe lista neagra a Agentiei Mondiale Antidoping (WADA) la finalul anului 2015. Rusoaica a afirmat ca folosea de 10 ani acest medicament. 

Meldoniumul este o substanta folosita in medicamentele care trateaza afectiunile cardiace. WADA a introdus meldoniumul pe lista interzisa considerand ca poate fi folosit pentru imbunatatirea rezistentei fizice si mentale a sportivilor. 

In 2015, conform site-ului cleancompetition.org, testele au aratat ca 182 de sportivi din 8.800 testati (un procentaj de 2,2%) erau contaminate cu meldonium.

La nici o zi dupa ce a anuntat ca a fost prinsa dopata, Sharapova si-a pierdut trei sponsori: Nike, Tag Heur si Porsche. Compania Nike mai avea sa ii achite 20 de milioane de dolari din cadrul unui contract ce dura pana in 2018, insa nu va mai onora angajamentul din cauza situatiei de fata. 



Maria Sharapova: Ce urmeaza?