Tenis

Jumătate de secol de când Ilie Năstase a devenit primul lider ATP din istorie: ”Simona Halep nu m-a depășit niciodată pe mine”

Pe 23 august 1973 a fost anunțat cel dintâi clasament ATP, iar Ilie Năstase intra în istoria ”sportului alb” ca primul lider mondial din circuit.

Acum, la 50 de ani de la respectivul moment, Ilie Năstase își amintește cu plăcere și nostalgie, totodată, de momentul despre care spune că a trecut aproape neobservat pentru puterea aflată la cârma României în acel moment.

Ilie Năstase a explicat într-un interviu acordat pentru Agerpres cum s-a întocmit primul clasament ATP.

”Clasamentele le întocmeau ziariştii, în funcţie de care a luat mai multe Grand Slam-uri, turnee individuale, şi în anul ăla se vorbea că urmează ca ATP să facă un clasament, dar nu se ştia când o să iasă.

”Şi anul ăla cred că a fost cel mai bun an al meu, am câştigat 12 turnee, sau 14, nici nu mai ştiu câte. Tot ce era pe zgură am câştigat în anul ăla. Şi atunci, ca procentaj, eu am fost cel mai bun şi în momentul în care a ieşit clasamentul, am fost numărul 1”, a spus Ilie Năstase.

Acesta și-a mai amintit și că lupta pentru prima poziție era una acerbă, locul său fiind vânat de alți jucători precum Jonn Newcombe, Arthur Ashe, Stan Smith, Jimmy Connors sau Bjorn Borg.

Ilie Năstase a fost timp de 40 de săptămâni numărul unu mondial în tenisul masculin, fiind depășit la acest capitol doar de Simona Halep, care a fost lideră mondială 64 de săptămâni în WTA.

Nasty, așa cum i-a rămas porecla lui Ilie Năstase, nici nu vrea să se compare sau să fie comparat, spunând: ”Simona Halep nu m-a depăşit niciodată pe mine, ea le-a depăşit pe fete, eu sunt la băieţi, nu am eu treabă cu Halep”.



Jumătate de secol de când Ilie Năstase a devenit primul lider ATP din istorie: ”Simona Halep nu m-a depășit niciodată pe mine”