Tenis

Djokovic nu cedează: Nu vrea să se injecteze cu mRNA, chiar dacă va rata orice trofeu

Sursă foto: https://twitter.com/ESPNAusNZ/

Novak Djokovic a declarat că preferă să rateze viitoarele trofee de tenis decât să fie forțat să facă un vaccin împotriva Covid-19. Interviul a fost acordat pentru BBC si a fost primul de după episodul de la Australian Open, când autoritățile locale au făcut tot ce au putut și i-au anulat de două ori viza pe motive diferite pentru a nu-l primi nevaccinat la Melbourne.

Vorbind în exclusivitate pentru BBC, el a spus că nu ar trebui să fie asociat cu mișcarea anti-vax, ci a susținut dreptul individului de a alege. De altfel, Djokovic este vaccinat cu vaccinurile clasice, dar nu dorește, așa cum mulți alții nu doresc, să se injecteze cu serurile experimentale mRNA, despre ale căror efecte secundare vom afla peste ani de zile, când și dacă vor fi studiate așa cum trebuie.

„Nu am fost niciodată împotriva vaccinării”, a spus el pentru BBC, confirmând că făcuse vaccinuri în copilărie, „dar am susținut întotdeauna libertatea de a alege ceea ce pui în corp”.

Djokovic a fost întrebat dacă își va sacrifica participarea la competiții precum Wimbledon și Openul Francez din cauza poziției sale față de vaccin. „Da, acesta este prețul pe care sunt dispus să-l plătesc”, a spus el.

Câștigătorul de 20 de ori de Grand Slam a fost deportat din Australia luna trecută, după ce guvernul i-a anulat viza la rând din cauza „statutului său vaccinal”. El a ratat șansa de a devenit primul jucător masculin de tenis din istorie cu 21 de titluri de Grand Slam, lucru de care a beneficiat Rafael Nadal, câștigător în 2022 în Australia.

Djokovic, numărul unu masculin din lume, a venit în Australia în ianuarie 2022 cu o viză validă de intrare în țară, acordată pe baza unui document medicat care atesta că avusese celebrul covid în decembrie 2021. Autoritățile i-au acordat viza după o analiză anonimă.

La vamă, viza i-a fost anulată de un vameș, pe motiv că boala nu poate fi luată în considerare pentru a se acorda o viză. Așadar, viza fusese acordată de statul australin, a fost anulată de un vameș australian.

Djokovic a anulat în instanța decizia de anulare a vizei pe motivul trecerii prin boală. Cu alte cuvinte, instanța din Australia a recunoscut că viza fusese acordată legal, iar trecerea prin boală a fost un motiv corect de acordare a dreptului de intrare în țară pe motive de sănătate.

Doar că Ministerul Imigrării a intervenit, a anulat și a doua oară viza de data aceasta pe motiv că Djokovic este un pericol pentru sănătatea publică, pentru că acordarea vizei ar putea incita „fracțiuni civile” și ar putea încuraja sentimentul anti-vaccin.. Djokovic a contestat din nou și a pierdut. Viza i-a fost anulată pentru un alt motiv față de cel al anulării inițiale. Cu alte cuvinte, dacă viza nu ar fi fost anulată abuziv prima oară, nu s-ar fi ajuns la anularea a doua, la rîndul ei una abuzivă.

„Înțeleg că există multe critici și înțeleg că oamenii vin cu diferite teorii despre cât de norocos am fost sau cât de convenabil este”, a recunoscut el.

„Dar nimeni nu este norocos să ia Covid. Milioane de oameni au și încă se luptă cu Covid în întreaga lume. Așa că iau asta foarte în serios, chiar nu-mi place ca cineva să creadă că am folosit greșit ceva sau în favoarea proprie, pentru a obține un test PCR pozitiv și, în cele din urmă, să merg în Australia.”

Întrebat dacă a fost conștient de vreo încercare de a modifica oricare dintre testele pe care le-a făcut pentru Covid - la începutul acestei luni, cercetările BBC au pus îndoieli cu privire la momentul unui test pozitiv - el a spus categoric nu.

„Am fost foarte trist și dezamăgit de felul în care s-a terminat totul pentru mine în Australia”, a spus el. — Nu a fost ușor.

Cererea sa de scutire medicală a fost făcută în mod anonim și a fost acceptată de două comisii independente australiene. Cu toate acestea, a existat o declarație de călătorie separată, care includea o eroare.

„Absolut, eroarea de declarare a vizei nu a fost făcută în mod deliberat”, a spus Djokovic. „A fost acceptat și confirmat de către Curtea Federală și chiar ministrul de la Ministerul pentru Imigrări din Australia.

„Deci, de fapt, ceea ce oamenii probabil nu știu este că nu am fost deportat din Australia pe motiv că nu am fost vaccinat, sau că am încălcat vreo regulă sau că am făcut o eroare în declarația mea de viză. Toate acestea au fost de fapt aprobate. și validat de Curtea Federală din Australia și de Ministrul Imigrării.

„Motivul pentru care am fost deportat din Australia a fost că ministrul imigrării și-a folosit decizia unilaterală de  a-mi anula viza pe baza percepției sale că aș putea crea un sentiment anti-vax în țară sau în oraș, cu care nu sunt complet de acord”.



Djokovic nu cedează: Nu vrea să se injecteze cu mRNA, chiar dacă va rata orice trofeu