Tenis

Avocatul Simonei Halep acuză ITIA: ”Au refuzat orice formă de cooperare”

Bogdan Stoica, avocatul Simonei Halep în dosarul de dopaj în care aceasta este implicată, a vorbit despre cum a decurs dialogul cu ITIA, Autoritatea Internațională pentru Integritatea Tenisului.
Documentul ITIA de 126 de pagini poate fi consultat în integralitate aici.
Halep: ”Sunt dezamăgită și șocată. Nu am luat niciodată dopaj. Voi merge la TAS”

”ITIA a refuzat orice formă de cooperare, de discuţie, n-au acceptat nici să mergem noi la laboratorul lor de la Salt Lake, au făcut propriile teste cu echipamentele şi metodele lor şi ne-au anunţat că au detectat roxadustat în probele respective. Nu ştiu dacă aş putea vorbi de rea-credinţă, dar cred că ITIA nu e o instituţie îndreptată spre aflarea adevărului, ci spre distrugerea sportivilor pe care îi investighează.

”Sigur, dânşii sunt într-o poziţie de procurori şi înţeleg asta, noi suntem perfect de acord că Simona a avut un test pozitiv. Eram deschişi să discutăm despre o sancţiune pe care s-o acceptăm imediat, dar dânşii nu au fost de acord. Au vrut să tărăgăneze toate procedurile, să folosească experţii ca să lungească toate etapele procedurale”, a declarat Bogdan Stoica pentru Digisport.

Acesta mai spune că un voluntar a folosit suplimentul care a dus la testarea pozitivă a Simonei Halep în 29 august 2022 și că rezultatul acestuia a fost de asemenea pozitiv, semn că respectivul produs fusese contaminat cu Roxadustat.

”Am făcut şi teste cu un voluntar care a ingerat colagenul folosit şi de Simona, potrivit cantităţilor şi protocolului pe zile. După o perioadă de 3-4 zile, s-a făcut un test de urină care a ieşit pozitiv la roxadustat, confirmând astfel contaminarea colagenului, cât şi faptul că acel colagen putea determina o probă pozitivă.

”Toate acestea au fost transmise la ITIA şi ne-am oferit să ne întâlnim cu experţii ITIA să facem încă o dată testele şi să ajungem la o concluzie comună, acceptând imediat că testul Simonei din data de 29 august 2022 a fost pozitiv”, a mai spus Stoica.

Simona Halep a fost suspendată pentru o perioadă de patru ani, pe lângă testul pozitiv de la US Open 2022 experții care au analizat cazul concluzionând că există o suspiciune de dopaj sangvin în perioada martie - august 2022 din cauza unor valori anormale apărute în pașaportul biologic al sportivei.

Această perioadă coincide cu trecerea Simonei Halep în cadrul Academiei Muratoglu.



Avocatul Simonei Halep acuză ITIA: ”Au refuzat orice formă de cooperare”