Formula 1

Max Verstappen obține pole-ul în Bahrain

Sursă foto: https://twitter.com/wtf1official

Campionul mondial Max Verstappen va pleca din prima poziție a grilei de start în Marele Premiu al Bahrainului, prima dintre cele 24 de curse programate în noul de Formula 1, cel mai lung din istorie.

Antena 1 a calat motorul la prima transmisiune de Formula 1

Max Verstappen a oprit cronometrul la 1:29.179 în a treia secvență a calificărilor, devansându-l pe Charles Leclerc de la Ferrari pentru 228 de miimi.

Timpul de pole din acest an a fost cu aproape șase zecimi mai bun decât cel impus de Verstappen în urmă cu un an (1:29.708).

Aceasta după ce echipierii Scuderiei de la Maranello impuseseră timpul de referință în primele două părți din calificări.

Topul trei a fost completat de britanicul George Russell de la Mercedes, mai lent cu 306 miimi de secundă în raport cu Verstappen.

Pentru Max Verstappen este al 33-lea pole position dintr-o carieră încununată până acum cu trei titluri mondiale obținute consecutiv.

Sainz, primul în Q1

Spaniolul Carlos Sainz de la Ferrari a fost cel mai rapid în prima secvență a calificărilor, cu 1:29.909 timp de referință.

Lance Stroll de la Aston Martin a fost al doilea la doar 56 de miimi, în timp ce Verstappen s-a clasat pe trei, la puțin peste o zecime în urma lui Sainz.

Ambele monoposturi ale echipei Alpine au părăsit calificările după prestații dezamăgitoare pentru fanii grupării din Hexagon, Esteban Ocon și Pierre Gasly confirmând forma slabă din presezon.

Leclerc, timp etalon în Q2

Ferrari a încheiat în top și a doua secvență din calificările de pe Sakhir, cu Leclerc fiind cronometrat în 1:29.165. Un timp mai bun cu 209 miimi de secundă față de cel al lui Verstappen, al doilea clasat.

Olandezul de la Red Bull Racing a găsit însă resursele necesare pentru a forța pole-ul în Q3 și Ferrari n-a mai avut răspuns.

De reținută că de trei ori în ultimii patru ani victoria în Bahrain i-a revenit pilotului aflat în pole position la start.

În 2023, Verstappen a plecat primul și nu a avut rival până la apariția steagului în carouri.

Sezonul 2024 din Formula 1 va avea un total de 24 de Grand Prix-uri fiind cel mai lung din istorie.

Pentru prima dată de la apariția competiției nu s-a schimbat nici măcar un pilot față de sezonul anterior.

20 de ani de Bahrain în F1

Lewis Hamilton este cel mai titrat pilot în Bahrain, cu cinci victorii, toate obținute alături de Mercedes.

Singurul pilot de pe grila actuală care a concurat în toate Grand Prix-urile din Bahrain încă de la apariția în 2004 este Fernando Alonso, pilot care s-a clasat de patru ori pe podium, ultima oară în 2023 cu Aston Martin.

În cursa din 2023 cel mai rapid tur a fost impus de chinezul Zhou Guanyu la 1:33.996.

Recordul circuitului în cursă datează din 2005, când Pedro De La Rosa aflat la volanul unui McLaren a acoperit traseul în 1:31.447.



Max Verstappen obține pole-ul în Bahrain