Formula 1

Max Verstappen, victorie în prima cursă de sprint a anului

Sursă foto: https://twitter.com/redbullracing

Campionul mondial Max Verstappen s-a impus, sâmbătă, în cursa de sprint din cadrul Grand Prix-ului de Formula 1 al Chinei.

Plecat de pe poziția a patra în grila de start, Max Verstappen s-a dovedit cel mai rapid pilot de la Shanghai în cele 19 tururi programate, depășindu-și fără prea mari probleme rivalii din față.

Lando Norris a pornit din prima poziție a grilei, dar s-a văzut puternic presat de Lewis Hamilton și echipierul de la McLaren a ieșit în afara pistei în primul viraj.

Hamilton se instala astfel la conducere cu Fernando Alonso pe urmele sale, în timp ce Max Verstappen urca pe trei în poziția de ”vânător”, cu Norris ajuns pe șapte.

În turul 7 din cele 19 programate pentru cursa de sprint Verstappen trecea de Alonso cu DRS-ul activat și ajungea pe locul secund.

După alte două tururi campionul mondial ajungea în siajul lui Hamilton fiind în poziția de a declanșa atacul decisiv, ceea ce s-a întâmplat fără ca veteranul britanic de la Mercedes să se poată apăra.

Odată instalat la conducere Verstappen și-a construit un avantaj consistent care i-a permis să câștige prima cursă de sprint a sezonului și să pună astfel mâna pe cele opt puncte.

Cu trei tururi înaintea finalului Alonso și Carlos Sainz au oferit duelul cursei, o bătălie aprigă din care a avut de câștigat Sergio Pere, mexicanul ajungând pe podium.

În turul 17 cele două monoposturi Ferrari au ajuns să se lupte roată la roată pentru locul patru, fiind foarte aproape de o coliziune.

Charles Leclerc a trecut în cele din urmă de coechipierul său și a urcat pe locul patru. Din spate Norris pândea o eventuală eroare a celor doi echipieri de la Scuderia.

În cele din urmă Norris s-a mulțumit cu locul șase, ultimele două locuri în puncte fiind ocupate de Oscar Piastri (McLaren) și George Russell (Mercedes).

Cursa principală de la Shanghai va avea loc duminică, de la ora 10:00, ora României.

Calificări: Verstappen în pole position

Olandezul Max Verstappen a fost cel mai rapid în calificările pentru cursa principală, fiind cronometrat cu 1:33.660, timp îmbunătățit cu trei zecimi la ultimul tur.

Perez a completat prima linie pentru Red Bull, cu Alonso pe trei. Cei doi piloți de la McLaren au completat topul cinci, cu Ferrari pe următoarele două locuri.

Surpriza a venit din partea lui Hamilton, eliminat după Q1. Acesta va lua startul în cursă de pe locul 18.

În a doua secvență a calificărilor Sainz a pierdut controlul monopostului la intrarea pe linia dreaptă de start/sosire, dar a avut noroc și a putut astfel continua sesiunea.



Max Verstappen, victorie în prima cursă de sprint a anului