Formula 1

Hamilton il invinge pe Vettel la Barcelona dupa un duel cu scantei

Sursă foto: twitter.com/F1

Depasit la start de rivalul de la Ferrari, Lewis Hamilton a revenit in a doua parte a cursei si l-a invins pe Sebastian Vettel in lupta dreapta pe circuit, pentru ca la final diferenta dintre cei doi sa fie de doar cateva secunde. Daniel Ricciardo a completat podiumul, in timp ce Kimi Raikkonen a oferit imaginea zilei aducandu-l in garajul Ferrari pe un sustinator de doar cativa ani care a izbucnit in lacrimi dupa abandonul finlandezului.

Invins de Bottas in Rusia dupa ratarea startului din pole position si al doilea pe grila din Spania dupa o eroare personala in calificari, Sebastian Vettel si-a luat revansa in fata rivalilor de la Mercedes si a pornit fara eroare in cursa de la Barcelona.

Cvadruplul campion mondial l-a depasit pe Lewis Hamilton si s-a instalat la conducere in primul viraj, in timp ce in spate Kimi Raikkonen si Max Verstappen s-au acrosat si au iesit din cursa cu probleme la suspensiile masinilor pilotate.

Fernando Alonso, al 7-lea pe grila, a fost fortat sa iasa de pe pista in prima sicana a circuitului si a ajuns in pozitia a 11-a afara din puncte, evitand in extremis un acrosaj.

Vettel s-a mentinut la conducere pana la prima oprire programata la boxe, in turul 15 din cele 66 programate, cand i-a cedat prima pozitie lui Hamilton. 

Britanicul a condus sapte tururi si i-a predat la randul sau sefia lui Valtteri Bottas, noul coechipier de la Mercedes. Invingatorul din Rusia i-a facut viata grea lui Vettel care, in cele din urma, dupa un atac nebunesc cu rotile din dreapta in afara pistei, a reusit depasirea in turul 25 revenind la conducere.

Vettel si-a pastrat la limita prima pozitie in fata lui Hamilton dupa al doilea schimb de pneuri, iar cei doi au oferit un duel de zile mari vreme de sase tururi.

Hamilton, cu pneuri incalzite si mult mai aderente, l-a haituit pe Vettel si in cele din urma a trecut la aspiratie de rivalul de la Ferrari, cand mai ramaneam 22 de tururi pana la final.

Diferenta intre primii doi a crescut constant in favoarea lui Hamilton, acesta ajungand la peste patru secunde la intrarea in ultimele zece tururi.

Hamilton s-a mentinut la conducere pana la final cand si-a trecut in cont a doua victorie din cariera la Barcelona dupa cea din 2014. Victoria cu numarul 55 pentru britanic in Formula 1.

Podiumul a fost completat de Sebastian Vettel si Daniel Ricciardo, acesta din urma complet invizibil pe intreaga durata a cursei.

Vettel ramane lider in clasamentul general cu sase puncte in fata lui Hamilton. Peste doua saptamani urmeaza legendarul Mare Premiu de la Monte-Carlo.

Ierarhia finala

Kimi, eroul

Chiar daca a abandonat imediat dupa start in urma unui acrosaj cu Max Verstappen, finlandezul Kimi Raikkonen a oferit de departe imaginea zilei.

Raikkonen a tinut sa-l intalneasca pe un pusti care izbucnise in lacrimi dupa abandonului sau in cursa si l-a adus pe micut in zona paddock-ului pentru a oferi unul dintre cele mai frumoase momente din istoria recenta a Formulei 1 in termeni de motie pura.



Hamilton il invinge pe Vettel la Barcelona dupa un duel cu scantei