Formula 1

Bottas castiga in fata lui Vettel in Austria

Sursă foto: twitter.com/MercedesAMGF1

Pentru doar a doua oara in cariera finlandezul Valtteri Bottas a castigat o cursa de Formula 1. Pilotul de la Mercedes a profitat de plecarea din pole position si a obtinut victoria in Marele Premiu al Austriei pentru doar cateva zecimi in fata lui Sebastian Vettel. Cursa a fost live text in aceasta pagina.

In ultimul tur al cursei Bottas mai pastra doar trei zecimi in fata lui Vettel, insa configuratia traseului de la Spielberg l-a avantajat pe finlandez sa-si apere pozitia.

La fel s-a intamplat si in duelul dintre Daniel Ricciardo si Lewis Hamilton pentru pozitia a treia, loc  pe care s-a clasat in cele din urma pilotul australian de la RBR.

Lewis Hamilton, penalizat la startul cursei cu cinci locuri pe grila, a ramas in afara podiumului dupa un salt de patru pozitii in cursa. 

Chiar si asa, Vettel isi mareste cu inca sase puncte avansul la general si dupa etapa austriaca se distanteaza la 20 de puncte in fata lui Hamilton. Bottas nu este nici el departe in pozitia a treia la 35 puncte in urma liderului.

Ordinea la finalul cursei din Austria:

1 Bottas; 2 Vettel; 3 Ricciardo; 4 Hamilton; 5 Raikkonen; 6 Grosjean; 7 Perez; 8 Ocon; 9 Massa; 10 Stroll

Startul cursei nu a fost lipsit de incidente, Fernando Alonso (McLaren Honda) si Max Verstappen (RBR) abandonand dupa un acrosaj in primul viraj. Spaniolul a fost atins din spate de Daniil Kvyat (Toro Roso) si aruncat in Verstappen.

Bottas a avut o viteza de reactie incredibila fiind suspectat de start furat, insa in urma unei investigatii oficiale pilotul de la Mercedes a fost declarat “curat” de catre organizatori.

“Cred ca a fost cel mai bun start din cariera mea”, avea sa afirme Bottas la interviul oferit chiar pe podium dupa cursa.

Pe un circuit unde turul se face in aproape un minut, strategia pneurilor a impus o singura schimbare, astfel ca singurul moment in care Bottas a cedat sefia a fost dupa pit stopul sau. Kimi Raikkonen a urcat provizoriu la conducere, pe care avea sa o cedeze fara prea multe pretentii pierzand chiar locul patru in fata lui Hamilton.

Fara sa exceleze prin spectacol, cursa austriaca a fost salvata de ultimele cinci tururi, cand Vettel s-a apropiat la mai putin de o secunda in urma liderului Bottas, iar Hamilton a pus mare presiune pe Ricciardo ratand in extremis o depasire.

“Cum sa ma simt cand am terminat la mai putin de jumatate de secunda? Cand am pus supersofturile ritmul a devenit tot mai bun. Daca mai era un tur mi-ar fi placut sa castig. Am fost foarte sigur ca el a furat startul”, a spus Vettel la final in timp ce era fluierat copios de fani.



Bottas castiga in fata lui Vettel in Austria